Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa sinkut ovat parempia

Radio ja TV
 

Katsoin puolivahingossa Avalta Ensitreffit alttarilla Tanska -ohjelmaa. Olipa se kökkö. Hädin tuskin tunnistin, että kyseessä on sama ohjelma kuin Suomen Ensitreffit alttarilla.

Kaiken lisäksi Tanskan versio on alkuperäinen. Sieltä tämä Married at First Sight -formaatti on lähtenyt leviämään muihin maihin.

Suomen versiossa mentiin naimisiin komeissa puitteissa Suomenlinnassa. Sinkut olivat ihania, vilpittömiä ja samastuttavia. Asiantuntijat olivat yltiösympaattisia ja puhuivat suuria asioita rakkaudesta ja parisuhteesta. Tanskassa häitä taidettiin viettää tv-studion neuvotteluhuoneessa. Sinkut olivat etäisiä ja vähän ärsyttäviä. Asiantuntijat olivat analyyttisiä ja viileitä.

Tunnelmaa ei parantanut juontajan kolkko selostus, miten ”uuden sinkkusukupolven on vaikea löytää sitä oikeaa.”

Onko jollain sellainen harhainen käsitys, että Suomessa ei osata tehdä tv-ohjelmia? Ei muuten pidä paikkaansa.

Kokemus innosti miettimään muitakin tuttuja formaatteja. Vain elämää perustuu hollantilaiseen De Best Zangers van Nederland -ohjelmaan. Kiitos netin, sitä pääsee katsomaan muutamalla klikkauksella.

Kokonaan toinen kysymys on, kannattaako niin tehdä. Suomen versio näytti nimittäin taas paremmalta. Hollannin ohjelma oli kuvattu Ibizalla. Se oli sliipatumpi ja tuntui enemmän konsertilta. Kun artisti esiintyi, muut istuivat ja katsoivat. Oltiin ulkona. Bändin lisäksi oli taustalaulajia.

Suomen Vain elämää on intiimi. Näyttää siltä, että Hirvensalmella ollaan esiintymistilanteissakin niin tiiviisti, että artisti melkein törmäilee bändiin.

Vain elämää on tunnettu siitä, että se itkettää. Tätä kirjoittaessakin itkettää: nimittäin ilosta sen vuoksi, että Suomen versio on niin paljon aidompi kuin alkuperäinen.

Toistaiseksi formaattiohjelmia on pitänyt tutkia vain niin päin, miten Suomessa tehdyt ohjelmat pärjäävät alkuperäisille versioille.

Myös Suomesta on kuitenkin myyty formaatteja maailmalle. Pian päästään ihmettelemään, millainen versio Mustista leskistä on tehty Yhdysvalloissa, Martinasta ja hengenpelastajista Ranskassa ja Putouksesta Kiinassa.

Ajatus kiinalaisesta sketsihahmokilpailusta tuntuu äärimmäisen koomiselta. Ehkä se lupaa hyvää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat