Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkisokkelon uumenissa

Radio ja TV
 
Yle
Les Hallesissa risteilevät kaupunkilaiset ovat eriarvoisessa asemassa: toisia valvotaan tarkemmin kuin toisia.
Les Hallesissa risteilevät kaupunkilaiset ovat eriarvoisessa asemassa: toisia valvotaan tarkemmin kuin toisia. Kuva: Yle

1970-luvun alussa Pariisin keskustasta purettiin Les Halles -tori, jolla oli myyty ruokaa noin 800 vuotta. Vanhojen hallien tilalle rakennettiin sokkeloinen ostoskeskus, joka on osittain maan alla. Sen alle sijoitettiin vielä sokkeloisempi metron ja paikallisjunien risteysasema.

”Jopa ihmiset, jotka ovat olleet siellä töissä monta vuotta, sanovat eksyvänsä joskus käytävissä”, Anu Pennanen kertoo puhelimessa.

Pennasen kokeellinen elokuva Katseen raunio (Suomi 2010) kuvaa Les Hallesin ostoshelvettiä. Se sai alkunsa, kun Pennanen kuuli alueen uusimmasta rakennussuunnitelmasta, joka on sekoittanut ympäristöä jo vuosia. ”Ostoskeskuksen käytävillä risteilevät myös ne pariisilaiset, jotka halutaan nyt siivota pois. Asunnottomia ja maahanmuuttajia valvotaan, turistit saavat olla rauhassa”, Pennanen sanoo.

Häntä kiinnosti, kuinka erilaiset ihmiset käyttävät ja katsovat kaupunkitilaa eri tavoilla. ”Jotkut eivät edes lähde ostoskeskuksesta ulos, koska ympäröivä vauras alue tuntuu heistä vihamieliseltä. Poliisi tarkistaa papereita ulkonäön perusteella.”

Les Hallesin ympärillä on turistien suosimaa Pariisia, interreilaajien baareja ja parin korttelin päässä Pompidou-keskus. Jo aikoinaan ostoskeskuksen rakentamisella pyrittiin Pennasen mukaan siistimään vanhojen hallien alueelta muun muassa prostituutiota.

Alue oli pitkään valtava rakennusmonttu. Uudet rakennustyöt ovat myllänneet ympäristön taas. ”Rakennustyöt ovat ikään kuin repineet kaupunkiin haavan. Uusi katos muistuttaa laastaria, jolla arvet yritetään peittää. Alueella on pitkä historia, mutta muutostöillä se pyyhitään pois. Jäljelle jää historiaton vaikutelma.”

Pennanen löysi Katseen raunioon näyttelijöitä varsinkin Aubervilliersin lähiöstä, josta tulee metrolinja Les Hallesiin.

Juonta dokumentissa ei juuri ole. Elokuva koostuu lyhyistä kohtaamisista. Usein ihmiset vain kulkevat toistensa ohi.

”Paikan luonne on sellainen. Liike jatkuu koko ajan. Sen seassa on pieniä irrallisia tapahtumia”, Pennanen toteaa.

Pennanen on mediataiteilija ja elokuvantekijä. Katseen rauniosta hän teki myös installaation, joka on ollut esillä muun muassa Kiasmassa.

Kaupunkitilat ovat kiinnostaneet Pennasta jo pitkään. Kaikki alkoi Kampin ostoskeskuksen rakennustyömaasta. Seuraavaksi hän teki teoksen Tallinnan muutoksesta markkinataloudessa. Katseen raunio on trilogian viimeinen osa.

Nykyään Pennanen asuu Berliinissä. ”Suurkaupungit ja niiden historian kerrostumat kiinnostavat minua.”

Uusi Kino: Katseen raunio, Teema klo 22.40.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat