Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiskot vievät menneeseen

Radio ja TV
 
Dean Griffits
Portillo aloittaa Espanjasta.
Portillo aloittaa Espanjasta. Kuva: Dean Griffits

Brittiläisen ex-ministerin Michael Portillon juontama Junamatka Eurooppaan jatkuu toisen tuotantokauden jaksoilla, joissa kiskot vievät aluksi Englannista Espanjaan.

Manner-Euroopassa kuvatun sarjan perusidea on mainio. Portillo valikoi junareittejään vuoden 1913 Bradshaw's Continental Railway Guide -opaskirjan avulla. Näin hän voi peilata maanosamme muutoksia sadalta vuodelta.

Historiallisia rajapintoja Portillo on etsinyt myös toisessa matkasarjassaan Great British Railway Journeys, jota ei ole esitetty Suomessa. Portillon siinä oppaanaan käyttämä Bradshaw's Handbook (1863) on antikvaarinen harvinaisuus. Kun kirjasta otettiin sarjan suursuosion innoittamana näköispainos, se kipaisi Englannin Amazonin kymmenen myydyimmän kirjan joukkoon alkuvuonna 2012.

Mitä oppaita nämä siis ovat?

Brittiläinen George Bradshaw alkoi jo 1839 koota kotimaansa juna-aikatauluja kirjaksi. Kun rautatieverkosto kasvoi, kirjakin laajeni oppaaksi junareittien nähtävyyksiin. Manner-Euroopan opas ilmestyi 1847.

Bradshawn kirjoista tuli viktoriaanisen ajan instituutio. Niiden renessanssi varmistui, kun Junamatka Eurooppaan esitettiin Englannissa syksyllä 2012. Vuoden 1913 Bradshaw's Continental Railway Guiden näköispainos ilmestyi harkitusti aivan samaan aikaan.

Junamatka Eurooppaan TV1:ssä klo 19.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat