Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaapattu koululaisliike

Radio ja TV
 
HS Arkisto
Teiniliiton liittokokouksessa Mikkelissä 1975 Tommi Anttila (vas.), Jukka Kanerva, Jaakko Laakso, Ilkka Kanerva ja taaempana muistiinpanoja tekemässä Kari Valtonen.
Teiniliiton liittokokouksessa Mikkelissä 1975 Tommi Anttila (vas.), Jukka Kanerva, Jaakko Laakso, Ilkka Kanerva ja taaempana muistiinpanoja tekemässä Kari Valtonen. Kuva: HS Arkisto

Pääministeri Juha Sipilän johtama porvarihallitus on ensimmäinen yli kolmeenkymmenen vuoteen, jonka ministereistä kukaan ei aloittanut puoluepolitikointia Suomen Teiniliitossa sen kulta-aikana 1960-luvun vaihteessa.

Ylen lähihistorialliseen Muisti-sarjaan tilatun ja vuonna 2011 ensiesitetyn pienen dokumentin vaiheilla tilanne oli toinen, vaikka merkittävää muutosta ei politiikan tekemisen tavassa nyt tunnistaisikaan.

Anna-Liisa Haavikon kirjoittaman ja ohjaaman Teiniliiton lopun (2010) keskeisintä kohderyhmää lienevät silti entiset oppikoululaiset ja varsinkin teiniliittolaiset, mutta on siinä pureskeltavaa myös vaikuttamisesta kiinnostuneille nykyisille peruskoululaisille. Kuten rivien välistä kuultava poliittinen laskelmointi, jota voisi kuvailla jopa kyyniseksi.

Teiniliiton lopun mukaan vanhat puolueet kaappasivat koululaisten etuja ajaneen kattojärjestön 1970-luvulla temmellyskentäkseen, koska oivalsivat kouluissa muhivan tulevien äänestäjien massan – kuten eräs ohjelmaan haastatelluista entisistä teiniliittolaista muotoilee.

Ja puolueiden mukana tulivat tietysti tulevat ammattipoliitikot, joista ohjelman uutismaisissa arkisto-otoksissa vilahtavat ainakin Jaakko Laakso, Erkki Liikanen, Ilkka Kanerva ja Erkki Tuomioja. Pitkän poliittisen uran tehneistä mainitaan monissa lähteissä entisiksi teiniliittolaisiksi myös Esko Aho, Satu Hassi, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz – muun muassa.

Suhteellisen epäpoliittisesta, marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä vuonna 1939 perustetusta ”Suomen oppikoulujen toverikuntien liitosta” kehkeytyi siis kuppikuntainen vallankäytön esikoulu ja oppikoulu aivan kirjaimellisesti.

Haavikko jättää taustoittamisen silti vain muutamien viitteiden varaan – selventämättä edes oppikoulun käsitettä. Se oli peruskoulua edeltänyt, viisivuotisen keskikouluun ja kolmivuotiseen lukioon jaettu ”ylemmän koulusivistyksen” laitos, jota eivät käyneet kaikki.

Mutta vanhoista television uutisvälähdyksistä päätellen Teiniliittoa pidettiin merkittävänä vaikuttajana, vaikka se ajautui muiden mieliharmiksi 1970-luvun alkupuolella vähemmistökommunistien käsiin – ja taloudellisiin vaikeuksiin.

Teiniliiton lopussa näitä kaikkein kiihkeimpiä vuosia muistelee viisi johtotehtävissä noin kaksikymppisenä vaikuttanutta miestä, osittain itsekriittisesti ja osittain häveliäästi, ehkä itseään säästellen. Teiniliiton alasajoa edeltäneet viimeiset vuodet eivät olleet liioiteltuine jäsenmäärineen ja taloudenhoidollisine leväperäisyyksineen kunniakkaat.

Teiniliiton loppu TV1:ssä klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat