Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämä on kaunis

Radio ja TV
 
Yle
Emmanuelle Rivan roolisuoritus Haneken Rakkaudessa on käsittämättömän hyvä.
Emmanuelle Rivan roolisuoritus Haneken Rakkaudessa on käsittämättömän hyvä. Kuva: Yle

Rakkaus Amour, Ranska 2012 Ohjaus Michael Haneke Pääosissa Emmanuelle Riva, Jean-Louis Trintignant, Isabelle Huppert Teema klo 19

Eräänä tavallisena aamuna keittiön pöydän ääressä Anne katoaa. Hän tuijottaa vain eteensä eikä reagoi, kun aviomies Georges yrittää puhua hänelle.

Kaulavaltimon tukos. Iäkkään pariskunnan arki ei sen jälkeen palaa entiselleen. Anne jää kotiin ja Georges aikoo pitää vaimolleen antamansa lupauksen, ettei tämä joudu koskaan sairaalaan. Elämä sulkeutuu suureen pariisilaisasuntoon, jonne vain harva pääsee enää käymään.

Itävaltalaisohjaaja Michael Haneke on jo ennen Rakkaus-elokuvaa ollut Euroopan ykköskaartia mutta Rakkaus on hänenkin mittapuullaan huippu, hänen paras teoksensa.

Haneken elokuvat (Pianonopettaja, Funny Games, Kätketty, Valkoinen nauha) ovat aina olleet ankaran pelkistettyjä ja usein vaikeasti avautuvia, mutta Rakkaudessa kaikki on esillä, läsnä kuvassa, ei sen ulkopuolella. Pitkissä hitaissa kohtauksissa ehtii myös tarkkailla kuvaa. Hanekelle on ominaista, että kamera on usein siellä, missä sen ei olettaisi olevan.

Anne ja Georges ovat olleet muusikoita ja opettajia, kuten myös pariskunnan tytär (Isabelle Huppertin vaikuttava sivurooli). Ensimmäisen infarktin jälkeen Anne pystyy vielä kommunikoimaan puhumalla mutta alkaa vajota toivottomuuteen. Hän haluaa katsoa vanhoja valokuvia muistuttaakseen itseään, että elämä on joskus ollut kaunista.

Pariskunnan side ei katkea, vaikka rutiinit muuttuvat. Mies syleilee vaimoaan vain nostaakseen hänet ylös vessanpytyltä. Ulkopuoliset, edes tytär, eivät voi ymmärtää, miksi Georges torjuu muiden avun.

Haneke kuvaa puhtainta rakkautta, jota ei voi ilmaista sanoin ja jota voi lähestyä vain kiertoteitse, pienten tekojen ja tottumusten kautta. Käden silittäminen on pakahduttava ele.

Toinen kohtaus vie melkein kaikki sanat. Annen ruumiillinen rapistuminen kuvataan naturalistisen tarkasti ja todenmukaisesti.

Annea näyttelee Emmanuelle Riva, ranskalaisen elokuvan tähti, joka muistetaan parhaiten ensimmäisestä roolistaan Alain Resnais’n elokuvassa Hiroshima rakastettuni (1959). Hänen roolisuorituksensa Rakkaudessa on käsittämättömän hyvä, täysin silottelematon. Juuri noin ihminen hiipuu.

Myös Georgesia näyttelevä Jean-Louis Trintignant on vanhan ajan tähti. Hänkin rapistuu ja painuu kasaan elokuvan kuluessa, vaikka ei menetäkään terveyttään. Trintignantin roolityö on pienieleistä ja tarkkaa, kuten koko elokuvakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat