Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tony Maneron radikaalit askeleet

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
HS Arkisto
John Travoltan ikoninen tanssikohtaus saa kuvanakin hymyn huulille. You should be dancing!
John Travoltan ikoninen tanssikohtaus saa kuvanakin hymyn huulille. You should be dancing! Kuva: HS Arkisto

Alussa näemme pelkät jalat. Taustalla soi Stayin’ Alive, ensimmäinen elokuvan Bee Gees -kappaleista. Jalat kävelevät Brooklynin kaduilla, mutta töihin matkalla olevan Tony Maneron raajat kuuluvat diskokuninkaalle. Kävely on sen mukaista. Se on kadun kukkoilevaa soolotanssia.

Lauantai-illan huumaa (Saturday Night Fever, 1977) teki diskosta koko kansan musiikkia ja pääosanäyttelijästään John Travoltasta, entisestä tanssijasta, maailmanluokan tähden.

Tanssi näyttäytyy elokuvassa yksityisenä nautintona, ryhmärituaalina ja pariutumisleikkinä, mutta sillä on myös radikaalia potentiaalia. Tanssilahjojensa avulla Manero riistäytyy irti katujen etnisistä jännitteistä, luokkalokeroista sekä kaveriporukan ja perheen odotuksista.

Night Fever on elokuvan toinen Bee Gees -biisi. Se soi kohtauksessa, jossa Manero valmistautuu iltaan. Hän kekkuloi pienissä kalsareissaan peilin edessä. Hiukan myöhemmin Manero heiluttaa viettelevästi lanteitaan vetäessään housujensa vetoketjua kiinni.

Elokuvan 30-vuotisjuhlan kunniaksi Vanity Fairissa julkaistussa artikkelissa ohjaaja John Badham kertoi kohtauksen aiheuttaneen hämmennystä. Maneron seinälle Bruce Leen ja Al Pacinon julisteiden joukkoon lisättiin varmuuden vuoksi Farrah Fawcettin kuva, ikään kuin varmistamaan hahmon heterostatusta.

Mutta leikkaus kalsariposeerauksesta Fawcettin hymyyn ei poista kohtauksen homoeroottista värinää tai katsojan vapautta tulkita toisin.

Samaan kohtaukseen leikataan etiäisiä tulevasta diskokohtauksesta. Manero tanssii samaa koreografiaa muiden kanssa, osana kokonaisuutta. Hän on hylännyt biologisen perheensä tiukan katolisen kurin ja valinnut diskoperheensä rytmillisen ryhmäkurin.

Vaikka musiikkidraamassa on kohtauksia, joita voi katsoa seksuaalisen vapautumisen eleinä, on Tony Maneron elämänpiiri väkivaltaisuuteen asti machomaskuliininen. Kappaleen More Than a Woman tahtiin Manero oppii kuitenkin arvostamaan tanssipartneriaan vertaisenaan. Nainen ei ole hänen silmissään enää kertakäyttötavara vaan mahdollinen ystävä.

Eikä tanssi tietenkään pelkkää politiikkaa ole, se kielii myös puhtaasta liikkumisen riemusta. Kun Maneron liikehdintä saa muut tanssijat antamaan koko lattian hänen käyttöönsä, taustalla soi You Should Be Dancing. Katsoja voi ottaa sen kehotuksena. Sinunkin pitäisi olla tanssimassa. Jos ei vallankumouksen takia niin muuten vaan.

Lauantai-illan huumaa Teemalla klo 21.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat