Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarinan osat soivat kauniisti yhteen

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö

Bassoklarinetti ja veden loiske avaavat näyn, jossa tavattoman järkevä mies, jolla tosin on ongelma, siirtyy kesämökkinsä maisemissa toiseen aikaan. Mies ei ole omien sanojensa mukaan hullu, hän vain kertoo mitä hän kokee. Hänelle on sattunut pieni kohtaus, le petit mal. Eräänlainen poissaolokokemus.

Ohjelma on jännittävä kertomus oman psyyken mahdollisuuksista vajota, tai nousta, miten vain, muulle kuin niin sanotulle reaaliselle kokemisen tasolle.

Minäkertoja, Eero Saarinen, luonnehtii näkyään ylirealistisen selväksi aistimiseksi. Muut kertojat Antti Reini ja Minna Haapkylä ovat ulkopuolisia, eräänlaisia silminnäkijöitä.

Ohjelman hienous on sen soinnissa, sen äänimaailmassa, joka on Tapani Rinteen ja Harri Huhtamäen äänimaisemamusiikkia ja Pekka Lapin teknisesti kokoonpanemaa. Se tekee metsän puut, pellon, tien, sillan, miehen reppuineen akustisesti näkyviksi. Kuullun loistava ominaisuus: tuottaa äänestä näky.

Matti Mäkelän teksti osoittaa, miten taitava kertoja saa sanallisesti vähin keinoin – tarkoilla ja yksityiskohtaisilla havainnoilla – piirretyksi silmien eteen ihmisen kokemuksen toisesta ajasta. Aika voi olla sekä kauan sitten koettua että tätä hetkeä. Esimerkiksi vanha esiliina, jota kertoja oli katsellut ennenkin, ”kyyristyneen aikuisen korkeudelta”. Talon sisällä kertoja näkee toisen talon. Yhdessä asiassa näkyykin samanaikaisesti toinen.

Huhtamäen ohjelmissa joskus itseisarvoinen musiikki yhtyy kryptiseen tekstiin. Tässä putoamiskohtauksen läpikulkemisesta kertovassa tarinassa osat soivat kauniisti yhteen.

Toinen aika – samaan aikaan toisaalla Radio 1:ssä klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat