Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarina teiniydestä loppuu alkuun

Radio ja TV
 

Britanniassa uutisoitiin kaksi vuotta sitten psykologien ohjeistuksesta, jonka mukaan nuoruus ei pääty juridiseen täysi-ikäisyyteen tai teini-ikään, vaan jatkuu kahdenkympin puoliväliin. Näin se maailma muuttuu. Lapsuudesta siirryttiin suoraan aikuisuuteen vielä sata vuotta sitten ja koko teiniyden käsite alkoi vakiintua vasta noin 1945.

Matt Wolfin dokumentti Teenage – Teinien esiinmarssi päättyykin suuremman tarinan alkuun, mutta muistuttaa myös, että teiniyden ja siihen liittyvän nuorisokulttuurin syntyminen ei ollut äkkinäistä tai väkinäistä. Kapina aikuisia vastaan ehti kyteä alakulttuurisina ilmiöinä Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa vuosikymmeniä.

Englantilaisen Jon Savagen kirjaan perustuva dokumentti määrittelee teiniyden synnyn keskeiseksi käännekohdaksi säädökset, jotka rajoittivat lapsityövoiman käyttöä. Mutta useat leikekirjamaisessa tarinassa esitellyt esihistorialliset nuorisoliikkeet edellyttivät myös tietoa, taitoa ja tiedostamista sekä jonkin verran varallisuutta.

Lähes kokonaan arkistofilmeistä ja arkistokuvista koostettu Teenage pitää silti otteessaan, sillä nuoruutta eivät yritä selittää aikuiset tai myöhemmät asiantuntijat. Näyttelijöiden lukema kommenttiraita on koottu kokonaan vanhoista päiväkirjoista ja elämäkerroista: näin nuoret ajattelivat itse nuoruudestaan, ollessaan vielä nuoria.

Teenage – Teinien esiinmarssi Teema klo 16.05

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat