Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käänteentekevät tv-hetket

Radio ja TV
 
Miska Rantanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Viime tiistain MOT:n katsaus Teiniliiton 1960- ja 70-lukuun oli karua katsottavaa. Murrosikäisten hiekkalaatikolla huijattiin ja petettiin eli tehtiin juuri sellaista politiikkaa, joka skaalattiin myöhemmin valtakunnalliseksi. Kuvissa vilahtivat tutut kasvot, kuten Erkki Liikanen, Jaakko Laakso ja Ilkka Kanerva.

Teiniliiton valtionapu lopetettiin vuonna 1975, mutta miksi vasta silloin? Yksikin kunnon ruuvipenkkihaastattelu televisiossa olisi voinut katkaista pellossa elämisen kierteen.

Historian suuntaa muuttaneet televisiohetket ovat 1970-luvun Suomessa vähissä. Ennen kuin päättäjän möläytys haastattelussa ehti televisioon saakka, filmi piti toimittaa Pasilaan, jossa se kehitettiin ja leikattiin. Ketjussa oli useita kohtia, jolloin korkeamman tahon oli mahdollista kieltää pätkän lähettäminen.

Yksi ensimmäisistä televisiohetken hyödyntäjistä oli Harri Holkeri, joka marssi näyttävästi ulos Tapaninpäivänä 1970 lähetetystä Sirkus Pasilasta. Temppu oli suunniteltu, ja sillä kokoomus keräsi pisteet partaradikaalien jäätyä altavastaajiksi.

Toinen ajoituksen mestari oli Pekka Vennamo suuressa vaalikeskustelussa maaliskuussa 1983. Räyhäkkään, mutta pienryhmäksi kutistuneen Smp:n uusi maltillinen puheenjohtaja sai kaapattua suoran lähetyksen viimeiset sekunnit. Suora katsekontakti ja nöyrä vetoomus äänestäjiin tuotti tulosta: 25 000 henkilökohtaista ääntä ja puolueelle 17 paikkaa eduskuntaan.

Suuresta vaalikeskustelusta saa kiittää uraansa myös vihreiden Pekka Haavisto. Isolle yleisölle tuiki tuntematon villapaitapoika esiintyi kohteliaasti ja sympaattisesti suuressa vaalikeskustelussa vuonna 1987. Vain hieman yli sata ennakkoääntä saanut Haavisto sai vaalipäivänä lähes 8 000 äänen potin.

Mitä reaaliaikaisemmaksi televisio on tullut ja mitä hajanaisemmaksi mediakenttä on pirstaloitunut, sitä tiukemmassa tuntuvat olevat historian suuntaa ratkaisevasti muuttavat televisiohetket.

Kuitenkin esimerkiksi Martti ja Eeva Ahtisaaren esiintymistä Tuttu juttu -ohjelmassa on pidetty käänteenä presidenttikisassa vuonna 1994.

Toistaiseksi viimeiseksi suureksi pamaukseksi on jäänyt Suomessa Timo Kallin esiintyminen A-studiossa toukokuussa 2008. Hän sanoi, ettei vaalirahalakia ei tarvitse noudattaa, koska sen rikkomisesta ei ole säädetty rangaistusta. Ohjelmasta seuranneesta vaalirahakohusta kärsi erityisesti keskusta, kun perussuomalaiset sai siitä siemenet jytkyyn. Kallin jälkijäristykset tuntuvat yhä.

Oikaisu (HS 30.11.2015): Kirjoittaja ei nähnyt Timo Kallin esiintymistä A-talkissa 7.5.2008, vaan luki siitä jälkeenpäin. Keskustan Timo Kalli puhui vaalirahoituslaista toukokuussa 2008 A-studiossa, ei A-talkissa kuten sunnuntaina 29. marraskuuta kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat