Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ollista haluttiin Suomen Mickey Rooney

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Yle
Voi Olli! Miten olisimme ikinä selvinneet ilman Lasse Pöystiä?
Voi Olli! Miten olisimme ikinä selvinneet ilman Lasse Pöystiä? Kuva: Yle

1930-luvun lopulla suomalaiset radionkuuntelijat kokoontuivat perjantaisin kuuntelemaan kuvitteellisen Suomisen perheen kuulumisia. Kaupunkilaisperhe keräsi jostain syystä kuulijoita nimenomaan työläisten ja maaseutuväestön piiristä.

Vuonna 1941 Suomen Filmiteollisuus päätti siirtää suositun perheen valkokankaalle. Lapsinäyttelijöiden löytämiseksi julkaistiin lehti-ilmoitus, jossa kerrottiin, että haussa olivat Suomen Shirley Temple ja Mickey Rooney. Ilmoituksen näki nuori evakkopoika Lasse Pöysti, joka oli jo ehtinyt käydä tiedustelemassa elokuvarooleja Suomi Filmin Orvo Saarikiveltä, ilman menestystä.

Muistelmateoksessaan Lassen oppivuodet Pöysti kertoo, että into ryhtyä näyttelijäksi kumpusi halusta tehdä hyvää. Hän halusi lähteä lähetyssaarnaajaksi tai lääkäriksi Afrikkaan ja ymmärsi haaveen toteuttamiseen tarvittavan rahaa. Rahaa saisi näyttelijän työstä Yhdysvalloista ja Saksasta. Pöysti valittiinkin Suomisen Ollin rooliin ja hän kasvoi hahmonsa mukana kuuden elokuvan verran.

Pöysti kesti kasvoihinsa piirretyt pisamat ja huulten punavärin. Hermot kiristyivät vain kerran. Hän ei nimittäin eräässä kohtauksessa syönyt tarjolle asetettua leivosta tarpeeksi ahneesti. ”Mene katsomaan Mickey Rooneya, niin näet, miten leivos syödään”, oli Särkän tiukka ohje tähdelleen.

Suomisen Olli yllättää TV1:ssä klo 13.25.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat