Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuva ajaa television edelle

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Dusan Martincek
Prahassa tammikuussa 1969 opiskelija sytytti itsensä tuleen vastalauseena miehitykselle.
Prahassa tammikuussa 1969 opiskelija sytytti itsensä tuleen vastalauseena miehitykselle. Kuva: Dusan Martincek

Vuoden takaa uusittava tšekkiläissarja Palava pensas (2013) kuvaa poliittista liikehdintää vuoden 1969 Prahassa. Kyseessä on kaikilta kantilta katsottuna huippuunsa hiottu laatusarja. Se on HBO Europen tuotantoa ja sen ohjauksesta vastaa pitkän linjan puolalaismestari Agniezka Holland.

Tästä huolimatta sarja ei itsessään riittänyt. Tekijät muokkasivat Palavasta pensaasta myös elokuvaversion, sillä he halusivat saada sen mukaan Oscar-kilpaan. Yhdysvaltain elokuva-akatemia ei elokuvaversiota hyväksynyt, koska se sai ensi-iltansa vasta sarjaversion jälkeen.

Mutta on huippusarjoista muokkailtu elokuvaversioita aiemminkin. Ingmar Bergmanin viisiosainen Fanny ja Alexander (1982) kuuluu hänen uransa kohokohtiin. Ruotsalaisohjaaja typisti sarjan kolmituntiseksi elokuvaksi. Sen ensi-ilta oli ennen sarjaa. Näin se pääsi kilpailemaan Oscareista, ja saikin niitä muutaman. Suomessa Mikko Niskasen pienviljelijän ahdinkoa kuvaava neliosainen tv-sarja Kahdeksan surmanluotia (1972) oli tapaus ilmestyessään. Viisituntisesta tv-versiosta leikattiin kaksi ja puolituntinen elokuva, josta Niskanen sai sekä pääosa- että ohjaus-Jussit.

Edelliset esimerkit kertovat, miten elokuvaa arvostetaan aina televisiota korkeammalle. Syy on yksinkertainen. Television historia ei ole kanonisoitu niin kuin elokuvan. Menneisyydestä kyetään nostamaan esiin vain yksittäisiä tv-tapauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat