Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maa on verellä kirjailtu

Radio ja TV
 
Yle
Vesa Toijosen dokumentti on Ivar Heinmaan hienosti kuvaama.
Vesa Toijosen dokumentti on Ivar Heinmaan hienosti kuvaama. Kuva: Yle

Samalla kun muu Eurooppa on viime vuosina ihmetellyt etenkin Espanjan talouden vuoristorataa, espanjalaisilla itsellään on ollut myös toisenlaisia ongelmia.

Noita espanjalaisten sielua ja kollektiivista muistia raastavia asioita purkaa Vesa Toijosen reportaasi Kenraalin varjo.

Sen keskipisteeksi tarkentuu erikoinen asetelma.

Vaikka oikeistodiktaattori Francisco Francon kuolemasta on jo kulunut 40 vuotta, hänen 36 vuotta kestäneen valtakautensa jättämät haavat eivät vieläkään ole umpeutuneet.

Vuosina 1936–39 käydyn sisällissodan valtaan nostama Franco (1892–1975) tukeutui armeijan, falangistiliikkeen ja katolisen uskon muodostamaan lujaan kolmijalkaan.

Hänen poliittisissa puhdistuksissaan katosi ainakin 114 000 espanjalaista. Tarkka luku lienee jopa suurempi.

Reportaasin koskettavinta ydintä ovat tapaamiset ihmisten kanssa, jotka jäljittävät vuosikymmeniä sitten teloitettuja ja joukkohautoihin päätyneitä omaisiaan. Samalla nousee esille se yhteiskunnan lävistänyt pelko, jonka vuoksi Francon sortotoimista vaiettiin yllättävän pitkään.

Diktaattorin kuoltua 1975 jäi tekemättä suuri kansallinen tilinteko menneisyyden kanssa. Selityksenä oli, että se johtaisi vain verenvuodatukseen.

Ilmiö on tuttu muistakin maista, joissa on pyristelty irti diktatuurista. Usein entisten vallanpitäjien aikana pärjänneet ja heidän aatteelliset perillisensä selittävät vääryyksiä kärsineiden vaatimukset liioitteluksi tai jopa uhkaksi yhteiskunnan rauhalliselle kehitykselle.

Tuo kaava toistuu Francon muistoa vaalivan säätiön edustajan lausunnoissa.

Toki Espanja on ottanut viime vuosina tärkeitä askelia, joilla vallanpitäjät ovat voineet osoittaa haluavansa jättää hajurakoa diktatuuriin.

Silti on erikoista, että vasta vuonna 2002 saivat maan parlamenttiryhmät yhteisesti tuomittua kansalaisten oikeuksia polkeneen hallinnon.

Kuuluisa on myös vuoden 2007 lakipaketti, joka tunnetaan ”historiallisen muistin lakina”.

Periaatteessa se tukee Francon uhrien kohtaloiden selvittämistä mutta sitä yrittävät kokevat lain lähes kuolleeksi kirjaimeksi. Rahaa joukkohautojen avaamiseen ei tahdo löytyä.

Saman lain mukaan piti myös poistaa francolaiset symbolit julkisilta paikoilta. Espanjasta löytyy silti yhä vaivatta katuja, aukioita ja kouluja, joilla on tunnettujen falangistien nimiä.

Kenraalin varjo on Toijosen ja kuvaaja Ivar Heinmaan yhteistyön hieno hedelmä.

Ajatus ja kuvat kohtaavat kiihkotta, vaikka aihe on mitä vahvimmin latautunut.

Ulkolinja: Kenraalin varjo TV1:ssä 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat