Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myyttinen Kekkonen saunoo

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Caj Bremer / HS
Urho Kekkonen saunapolulla Lapissa 2.5.1975.
Urho Kekkonen saunapolulla Lapissa 2.5.1975. Kuva: Caj Bremer / HS

Jo nimi kertoo kaiken. Marja Pyykön ohjaama Kekkonen tulee! (2013) on 70-luvun Suomeen sijoittuva komedia, jossa pieni lappilaiskylä valmistautuu valtionpäämiehen vierailuun.

Kyläläisten puheissa Urho Kekkonen kasvaa yli-inhimilliseksi hahmoksi. Hän on mies, joka pelkällä olemassaolollaan kykenee ratkaisemaan ongelmat ja hurmaamaan naiset.

Kuvasto on hyvin tavanomaista. Kotimaisessa elokuvassa Kekkonen on aina kuvattu pikemminkin myyttinä kuin oikeana ihmisenä. Häneen liittyvät tarinat, uskomukset ja legendat muuttuvat elokuvissa tosiksi.

Itsenäisyyspäivänä nähtävä Jäniksen vuosi (1977) tarjoaa mielikuvituksellisen teorian siitä, miten Kekkonen on voinut pysyä vuosikymmenet vallassa.

Viime viikolla nähty Kaappari (2013) parodioi presidentin viimeisien vuosien seniiliyttä.

Tv-elokuva Bodomin legenda (2006) kuvaa Kekkosen Tamminiemen herrana, jolta kysytään lupa kaikkeen. Pisimmälle menevät Matti Kassilan jännäri Jäähyväiset presidentille (1987) ja Jörn Donnerin tv-elokuva Presidentti (2000). Kummassakin elokuvassa esiintyy erehdyttävästi Kekkosta muistuttava presidentti, jonka nimeä ei kuitenkaan mainita. Näin häntä kuvataan kuin 50-luvun Hollywood kuvasi Jeesusta: arvokkaasti olan takaa.

Jäähyväiset presidentille tuo esille tärkeän Kekkoseen liittyvän seikan: saunomisen. Elokuvassa presidentti tekee vierailun Tampereelle. Virallinen osuus ei kiinnosta. Hän odottaa vain, että pääsee testaamaan ystävänsä uutta kiuasta.

Kekkonen tulee! MTV3:lla klo 20.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat