Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka puuttuisi sukupuuttoon?

Radio ja TV
 
TV5
Voi pientä: myös hänet ja toverinsa ihmiskunta yrittää ajaa sukupuuttoon.
Voi pientä: myös hänet ja toverinsa ihmiskunta yrittää ajaa sukupuuttoon. Kuva: TV5

Racing Extinction USA 2015 Ohjaus Louie Psihoyos TV5 klo 21.00

Luontovalokuvaajana pitkän uran tehnyt Louie Psihoyos on saanut juuri ensi-iltaan toisen dokumenttinsa kuolemanvakavasta teemasta. Mutta on Psihoyosissa selvästi myös humoristia – ainakin silloin, kun hän vitsailee ensimmäisestä ohjauksestaan. ”Mikään yhtä paljon palkittu dokumentti ei ole kerännyt yhtä vähän katsojia.”

Tai ehkä hän on vakavissaan.

Psihoyosin ensimmäinen pitkä ympäristödokumentti, Oscarilla palkittu The Cove – meren salaisuus (2009) ei ollut hyvän mielen elokuva, jota kiirehdittiin katsomaan huvikseen, viihtymisen vuoksi.

Se kertoi trillerimäisin keinoin aktivisteista, jotka yrittivät paljastaa Japanissa vuosittain toteutettavan delfiinien joukkoteurastuksen.” Epäilen, että väkivaltaisten kohtausten takia yhdeksän kymmenestä kiinnostuneesta jätti The Coven katsomisen väliin”, sanoi Psihoyos puhelinhaastattelussa.

No, ottiko hän opikseen, vaihtoiko teemaa ja tyyliä? Ei.

Psihoyosin uusi dokumentti Racing Extinction (2015) kertoo vielä laajemmista ihmisen aiheuttamista luonnon ja eläinlajien tuhoista, jotka voivat johtaa ihmiskunnan loppuun.

Kuusi vuotta valmisteltu ja eri puolilla maailmaa kuvattu dokumentti ei ole silti liian yleistävä ja ympäripyöreä. Yleisen kurjistumisen sijasta Psihoyos nostaa esiin yksittäisiä esimerkkejä ja pitäytyy enimmäkseen pienissä asioissa – jos jonkin eläinlajin säälimätöntä kaupallista hyväksikäyttöä tai täydellistä sukupuuttoa voi sellaiseksi kutsua.

”Tutkimukset todistavat, että ihmiset eivät muuta käyttäytymistä tiedon, vaan tunteen perusteella.”

Aikakauslehti National Geographicissa lähes kaksikymmentä vuotta työskennellyt Psihoyos on huomannut myös toisen tärkeän eron. ”Minä olin omalla alallani aika hyvä, mutta kaikista valokuvista saamani palaute on ollut mitätöntä ensimmäiseen elokuvaani verrattuna.”

Tunteisiin vetoava, reportaaseista ja haastatteluista koottu Racing Extinction pitänee huolen, että palautteen määrä ei tyrehdy.

Ja nyt Psihoyosilla on käytössä levityskanava, jolla elokuva tavoittaa heti miljoonia.

Dokumentin maailmanensi-ilta oli keskiviikkona 2. joulukuuta maksullisella Discovery Channelilla noin 200 maassa. Suomessa se esitetään tänään perjantaina myös maksuttomalla TV5-kanavalla.

”En usko, että maailmaan muuttamiseen tarvitaan välttämättä ehdoton enemmistö, 51 prosenttia. Muutokseen voi riittää kymmenen prosentin hyvin sitoutunut joukko, muut seuraavat sitten perässä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat