Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yletön Maaseudun tulevaisuus -näytelmä siirtyy televisioon hankalasti

Radio ja TV
 
Yle
Näytelmän päähenkilö Maksimi (Klaus Klemola) on lähtenyt maalle etsimään syvempää merkitystä elämälleen. Jukka Puotila on hevonen.
Näytelmän päähenkilö Maksimi (Klaus Klemola) on lähtenyt maalle etsimään syvempää merkitystä elämälleen. Jukka Puotila on hevonen. Kuva: Yle

Klemolan sisarukset Leea ja Klaus matkustivat Mongoliaan synnyttämään uutta näytelmäänsä. Matkan tuloksena syntyi Maaseudun tulevaisuus Kansallisteatterin päänäyttämölle.

Maaseudun tulevaisuus herätti, odotetusti, kohua. Siinä kiroillaan ihan koko ajan, ja koska suurin osa roolihahmoista on eläimiä, on aika luonnollista, että suhteita saattaa kehkeytyä myös eläinten ja ihmisten välille, ja että niistä voi syntyä myös jälkeläisiä. Lisäksi Leea Klemola paljasti, että Mongolian matkaan saatiin avustusta MTK:lta, mikä on tietysti hauskaa.

Teema-kanavalla ja Kansallisteatterilla on sopimus, jonka puitteissa Maaseudun tulevaisuudesta kuvattiin tv-taltiointi. Sitä ennen nähdään Juho Kuosmasen puolituntinen dokumentti, jossa seurataan Klemolan sisaruksia Mongolian maisemissa. Kuosmanen on lahjakas elokuvaohjaaja ja Klemoloiden kaveri.

Dokumentti on vähän outo. Äänessä on melkein pelkästään Leea Klemola, jonka vapaasti assosioivasta puheesta on vaikea erottaa mitään konkreettista. Siis sellaista, mihin tavallinen kuunteleva ihminen voisi tarttua. Klaus-veli enimmäkseen kutoo (se liittyy näytelmään), ja mukana seuraa dramaturgi Rosa-Maria Perä, joka ei sano mitään.

Oleellisin kuitenkin välittyy. Matkan seurauksena Kansallisteatterin lavalle rakentui mongolialainen, eläimiä kunnioittava mielenmaisema, vaikka näytelmä kertookin Suomemme lähitulevaisuudesta, etelään ja pohjoiseen jaetun maan viimeisestä maatilasta.

Päähenkilö Maksimi ( Klaus Klemola ) on pettynyt uraansa ruotsinlaivan rumpalina ja lähtenyt maalle etsimään syvempää merkitystä elämälleen. Eläinhahmoja ovat muun muassa kertaalleen kuollut Jaska-hevonen ( Jukka Puotila ), melkein palanut Hattara-lammas ( Sari Puumalainen ) ja raskaana oleva luottamusmiesvuohi Malviina ( Mari Turunen ).

Näytelmä ei siirry televisiomuotoon luontevasti. Juha Rosman tv-ohjaus korostaa lähikuvia, eikä näyttämökuva hahmotu juuri lainkaan. Kaikki se hilpeä räävittömyys, mikä paikan päällä nappaa mukaansa, jää tv-ruudussa etäiseksi. Jää dialogi, joka on enimmäkseen käsittämätöntä huutoa – ja kiroilua.

Näytelmää etsimässä -dokumentti Teemalla klo 20.30. Maaseudun tulevaisuuden teatteritaltiointi klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat