Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eivät raskasta rautaa

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö
Pentti Koskinen / HS
Helsingin sotaveteraanien lähetystö laski seppeleensä Hietaniemen hautausmaalla sotaveteraaniviikolla maaliskuun 11. päivä vuonna 1968.
Helsingin sotaveteraanien lähetystö laski seppeleensä Hietaniemen hautausmaalla sotaveteraaniviikolla maaliskuun 11. päivä vuonna 1968. Kuva: Pentti Koskinen / HS

Sotaveteraanit eivät marssi urotekoja muistellen, vaan laulavat, että ”elon myrskyissä voimani riutui” ja ”en ole raskasta rautaa, olen verta ja lihaa vaan”.

Eija Heikkilän ohjelmassa Tuohimäen Arvon Rukous Hankasalmen veteraanilaulajat puhuvat esiintymistraditioistaan, siitä miten he kokevat hartaaksi tehtäväkseen laulaa veteraanitovereilleen näiden hautajaisissa.

Kuoron kaikki laulajat eivät enää ole sotaveteraaneja, mutta hyvin iäkkäitä miehiä yhtä kaikki. Hankasalmelaiset sanovat, että kun muut kuorot pitävät tavoitteenaan laulaa moniäänisesti, on heidän tavoitteenaan laulaa mahdollisimman yksiäänisesti. ”Joskus ollaan vaarallisen lähellä tavoitetta.”

Heikkilän ohjelman koossapitävänä rakenteena on hautajaisten kulku ja kuoron osuus niissä. Vanhat miehet kertovat lauluista ja muistelevat kuolleita ystäviään.

Ohjelmassa lauletaan kaikki nuo veteraanihautajaisten kappaleet: Havuseppele, Rukous, Pidä minusta kiinni ja Veteraanin iltahuuto. Ohjelma kertoo vanhuuden arvokkuudesta. Veteraanien ei tarvitse puhua sotakokemuksistaan halaistua sanaa, he saavat kertoa, mitä he tekevät nyt.

Miehille ajan rajallisuus on itsestäänselvyys. Ohjelman tempo on hidas ja rauhallinen. On liikuttavaa kuunnella vanhojen miesäänten laulua, jonka sisältö on reilun pateettinen. Sen kuulee, että miehet ovat tosissaan.

Pari vuotta sitten valmistuneen ohjelman jälkeen rivit ovat harventuneet. Veteraanilaulajat on enää 5–6 hengen suuruinen.

Toivo Ruokoselkä, 95, on veteraani, heitä ei kuorossa enää juuri ole. Ruokoselkä tunsi ohjelman otsikossa mainitun Arvo Tuohimäen. Tuohimäki oli rautatieläinen ja oman liikkeen perustanut monitoiminen remontti- ja korjausmies.

Hänen jäämistöstään löytyi Rukous-niminen laulu, jonka hän oli säveltänyt ja sanoittanut. Sitä kuoro laulaa hautajaisissa. Ruokoselkä itse on maakunnan, jos ei Suomen, vanhin haitaristi, ja hänellä on oma bändi Topi ja pojat. Parhaillaan hän harjoittelee joululaulua Näin sydämeeni joulun teen, jota esittää keikoilla vanhainkodeissa. Repertuaariin kuuluu myös vanhoja iskelmiä. ”Soitto parantaa muistia.”

Tuohimäen Arvon Rukous Radio 1:ssä klo 18.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat