Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jannen tuska, Ainon tuska

Radio ja TV
 
Aino ja Jean Sibelius Ainolassa.
Aino ja Jean Sibelius Ainolassa.

Jean Sibeliuksen (1865–1957) syntymästä tulee huomenna kuluneeksi 150 vuotta. Yle on juhlinut kansallissäveltäjää pitkin vuotta, mutta vielä on joitain helmiä jäljellä.

Harri Virtanen kirjoitti ja ohjasi 20 vuotta sitten kuunnelman Kahdeksas sinfonia, joka nostaa Aino Sibeliuksen ( Eeva-Kaarina Volanen ) miehensä rinnalle.

Velvollisuudentuntoinen emäntä pyörittää kotia, mutta myös jakaa Sibeliuksen ( Lasse Pöysti ) luomisen tuskan, joka pahimmillaan hallitsee koko elämää.

Luomisen tuskaa Sibeliuksen elämän loppupuolella varmasti riittikin. Sibeliuksen viimeiset merkkiteokset valmistuivat 1920-luvun lopulla.

Loppuelämänsä hänen arvellaan työstäneen kahdeksatta sinfoniaa, joka ei kuitenkaan koskaan valmistunut. Keskeneräisestä teoksesta ei ole säilynyt jälkipolville juuri mitään.

Kaksiosaisena esitettävä kuunnelma on kuvaus aviopuolisoiden kumppanuudesta, johon elämän ehtoopuolella mahtuu paljon dialogia, joka ei johda mihinkään. Se on myös vähäeleinen kertomus luopumisesta ja kuolemasta.

Ohjaus jättää varsinkin tarinan alussa ja lopussa reilusti tilaa Eero Hämeenniemen kuunnelmaan säveltämälle musiikille. Muutenkin kokonaisuus on pitkine kohtauksineen miellyttävän hiljainen ja hidas.

Kahdeksas sinfonia Radio 1:ssä klo 19.03.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat