Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen ja hänen omatuntonsa

Radio ja TV
 
Veli-Pekka Leppänen
Yle
Etsivän Keskuspoliisin pidätyskuva Martta Koskisesta elokuussa 1933.
Etsivän Keskuspoliisin pidätyskuva Martta Koskisesta elokuussa 1933. Kuva: Yle

Elokuvaohjaaja Ville Suhonen tiesi poimivansa tulenaran aiheen. Dokumentti maanpetoksesta teloitetusta Martta Koskisesta (1896–1943) pakottaa hänet kääntelemään lähihistoriamme raskaimpia lehtiä. Pöyhimään tabuja.

Riski kannatti: täyspitkän Ompelijatar-elokuvan äskeinen teatterikierros sai tunnevoimaisen vastaanoton. Muistoja avautuu ja traumoja puretaan – varmaan myös tv-esityksen jälkeen.

Ompelijatar pysäyttää monin tavoin. Vaikka se on yhden ihmisen kokokuva, mikään ei ole estänyt leväyttämästä esiin yksilöä paljon laveampia yhteiskuntamaisemia. Sisällissodan ja 1920–30-luvun valtava sosiaalipsykologinen tausta kohisee, sota-ajan varjojakin valottaen.

Martta Koskinen on ajan tyypillinen laitavasemmistoaktiivi: kapinatuomio, 1920–30-luvun liuku Skp:hen, linnavuosia… Se miten hän 1942 päätyi illegaalikommunisti Yrjö Leinon viestinviejäksi oli pitkälti sattumaa, samoin hänen palonsa.

Tuomio ja teloitus Malmin ampumaradalla olivat sitten harkittuja valtiotekoja.

Suhonen on viileä dokumentaristi. Hän pitäytyy tosiasiaperustalla lipsumatta kertaakaan jossittelun jäille. Se ei merkitse kylmyyttä, vaan elokuva huokuu kautta linjan myötätuntoa tätä puolikuuroa hiljaista naista kohtaan.

Työ osoittaa arkistonkaivuun voiman. Materiaali on pääosin ennen kulumatonta, eikä heti muistu mieleen toista yhtä rikasta sotia edeltävää Suomi-kuvastoa. Suhonen tekee myös sota-arkistosta yhden sellaisen löydön, joka heittää tuomion ylle ikävää epäilyksen valoa.

Elokuvassa ei ole yhtään tutkijaa valistamassa, ”mitä tapahtui todella”, eikä ainuttakaan muistelijaa. Todistustaakka jää yksin Suhosen vyöryttämän aineiston harteille: Koskisen tarina, kuvat ja filmit, kirjeet, äänet ja leikkaus kertovat mitä kertovat. Siinä kaikki, mutta se ei ole suinkaan vähän.

Hyvä, ettei ole ryhdytty draamadokumenttiin. Näyttelijöitä on useita, mutta vain kertojana ja muina ääninä, samaten kasvoista tunnistamattomina hahmoina. Näin vältytään lajityyppiin pesiytyneiltä epäaitouksilta.

Kuulusteluissa Martta Koskinen, ilmeisesti kidutettunakin, vaikeni paljastamatta Leinoa. Mutta viimeisen yön kirjeessä hän puhui siskolleen: ”Niin kuin maisemakin on erinäköinen riippuen siitä miltä puolelta sitä katselee, niin on totuuskin, sillä sehän on vain muuttuvaista tietoa.”

Kouluttamaton työläinen, mutta historiantajua on.

Ompelijatar TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat