Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityinen on yleistä – kun hyvin sattuu

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen

Leena on Riston omaishoitaja ja kova puhumaan. Riston temperamentti räiskähtelee, vaikka eläimille riittää lempeyttä.

Kodittomia kissoja auttava kaksikko asuu Pohjois-Karjalassa ja on kameran kohteena Erkki Määttäsen dokumentissa Hiljaiseloa Öllölässä.

Joka tiistai viiden viikon ajan esitetään yksi Määttäsen tuore puolituntinen dokumentti. Aiheet vaihtelevat vanhenevan naisen sadonkorjuurupeamasta kuubalais-suomalaisen orkesterin matkaan.

”Teen dokkareita enemmän ihmisistä kuin asioista. Mutta tietysti yksityinen ilmaisee yleistä, jos ja kun hyvin sattuu”, Määttänen kuvaa aiheita.

Yli sata dokumenttia Ylen leivissä tehnyt Määttänen kuvaa, suunnittelee, ohjaa ja tekee toisinaan musiikinkin ohjelmiinsa. Dokumentaristi pitää pienellä tiimillä tekemistä vapauttavana. Kuvausryhmältä kun ei voi vaatia samanlaisia tuntimääriä kuin itseltä, ja toisaalta pienemmän porukan on helpompi saada kuvattavan luottamus.

Määttäsen dokumenteissa tapahtumia ei selitetä. Etualalla on pieni ihminen, usein sympaattisessa valossa. ”Mua viehättää tavattomasti ihmiset, jotka ovat hassuja. Niillä on joku projekti, säpinä tai vedätys käynnissä. Mutta se hassunkurisuus pitää tuoda esiin niin, että he itse allekirjoittavat sen. Että heille ei naureta vaan heidän kanssaan nauretaan.”

Hiljaiseloa Öllölässä TV1:ssä klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat