Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tv-lääkäri on kuin kiltti seriffi

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Walesilaiseen kaivoskaupunkiin töihin saapuvaa lääkäri Prem Sharmaa näyttelee Sanjev Bhaskar.
Walesilaiseen kaivoskaupunkiin töihin saapuvaa lääkäri Prem Sharmaa näyttelee Sanjev Bhaskar. Kuva: Yle

Sairaalat ovat lähtökohtaisesti suuren draaman tapahtumapaikkoja. Tapaturmien uhrit tulevat verta vuotavina vastaanotolle, jossa lääkärit ja hoitajat yrittävät pelastaa heidän henkensä. Ihmisiä kuolee ja syntyy.

Ei ole ihme, että sairaalamiljöötä ja lääkäreiden ammattikuntaa on käytetty tv-sarjojen jännitepohjana jo vuosikymmeniä. Elämän ja kuoleman kysymyksissä ollaan perusasioiden äärellä.

Tänään alkaa uusintana toinen tuotantokausi 1960-luvulle sijoittuvasta brittisarjasta Tohtori Intiasta. Sarjan alussa lääkäri Prem Sharma saapui vaimonsa kanssa Intiasta walesilaiseen kaivoskaupunkiin, keskenään tappelevien paikallisten keskuuteen. Pikkukaupunki näyttäytyy eristäytyneenä paikkana, jossa sivistys on löyhässä.

Television lääkärisarjoja voisi verrata lännensarjoihin ja -elokuviin. Molemmissa ollaan olosuhteiden armoilla.

Villissä lännessä taistellaan karua maastoa ja väkivaltaa vastaan, lääkäreiden vastaanotoilla kehon rappeutumista ja vammoja vastaan. Molempien taistojen eturintamassa on joukko rohkeita miehiä.

Vasta viime vuosikymmeninä niin stetsonin kuin valkoisen takinkin alta on saattanut löytyä myös nainen.

Vuosikymmenien takaisissa amerikkalaissarjoissa lääkärit, kuten Marcus Welby, tohtori Kildare ja Ben Casey, olivat oikeamielisiä hahmoja. He edustivat lakia ja pelastivat viattomia.

Vaikka Sairaalan sykkeen, Chicagon lääkäreiden ja Teho-osaston kaltaiset draamat toivat sairaalasarjoihin dokumentaristisemman tyylin, oli niiden lääkäreiden joukossa taitavia miehiä – yleensä juuri miehiä –, jotka järjestyksen nimissä venyttivät sääntöjä niin ammatissaan kuin yksityiselämässään.

Äärimmilleen sääntöjen venyttämisen vievät uudemmat hahmot, kuten Monroe ja House. He eivät enää edusta luottamusta yhteiseen hyvään. He ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja luovat omia lakejaan.

Lännenmaailmassa Tohtori Intiasta -sarjan Prem Sharma ( Sanjev Bhaskar ) edustaisi hyväsydämistä seriffiä, joka luo turvallisuuden tunnetta yhteisöön. Tämänpäiväisessä jaksossa nuori poika pakenee juopottelevaa isäänsä tohtorin luo. Lääkäri on yhteisön kivijalka.

Toisenlaista näkemystä edustaa MTV3:lla tiistaisin pyörivä lääkärisarja Rush. Jos cowboy-vertausta haluaa jatkaa, sarjan nimihenkilö on kuin palkkatappaja, jonka kutsumus ei ole lääketiede vaan raha. Rush hoitaa arkaluontoisia lääkärintehtäviä, kunhan niistä maksetaan. Hänen moraalinsa on löyhä mutta käsi vakaa.

Tohtori Intiasta TV1:ssä klo 17.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat