Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valta katkolla Espanjassa

Radio ja TV
 
HS
Vallecasin työläiskaupunginosassa kannatettiin Puerta del Solin aukion mielenosoituksia toukokuun 28. päivä 2011.
Vallecasin työläiskaupunginosassa kannatettiin Puerta del Solin aukion mielenosoituksia toukokuun 28. päivä 2011. Kuva: HS

Talouskriisin ja työttömyyden kurjistamassa Espanjassa järjestetään kymmenen päivän kuluttua ensimmäiset valtakunnalliset parlamenttivaalit neljään vuoteen – ja ehkä jännittävimmät sitten 1970-luvun lopun.

Tai ainakin yhdet kaikkein keskeisimmät kansanvaltaisemman yhteiskunnan kannalta, sillä kahden vallassa vuosikymmeniä vuorotelleen puolueen aikakausi näyttäisi olevan katkolla, ellei kokonaan päättymässä.

Muutos ei tule toki täytenä yllätyksenä. Siitä saatiin osviittaa viime toukokuussa, jolloin aluevaaleissa ja kuntavaaleissa valtapuolueiden haastajiksi nousivat kansanliikemäiset Podemos (”Pystymme”) ja Ciudadanos (”Kansalaiset”), jotka vastustavat korruptiota.

Niiden nosteessa muun muassa Madridin ja Barcelonan kaupunginjohtajaksi valittiin perinteisten puolueiden ulkopuoliset ehdokkaat: kaksi naista, jotka uskalsivat asettua tavallisten kaupunkilaisten puolelle.

Ylen toimittaja Pertti Pesonen taustoittaa tätä vallan uutta jakoa kolmelle vuodelle jakautuvassa valaisevassa reportaarissaan Espanjan nuoret ja vihaiset. Otsikosta huolimatta kaikki haastatellut eivät ole enää nuoria eivätkä vaikuta erityisen vihaisilta, mutta kärjistys sallittakoon. Voimattomuuden, vihan ja suoranaisen raivon sekainen toivottomuus oli kuitenkin keskeinen lähtökohta.

Pesosen tarina alkaa Madridin keskustan kuuluisimmalta aukiolta, jossa osoitettiin toukokuussa 2011 mieltä muun muassa työttömyyttä, taloudenpitoa, ryvettyneitä poliitikkoja ja laittomia häätöjä sekä yleistä näköalattomuutta vastaan.

Kaikkiaan 28 päivää jatkunut joukkomielenosoitus antoi sytykkeen kuudellekymmenelle muulle suurelle kokoontumiselle sekä lopulta myös moninaiselle 15M-kansanliikkeelle.

Ohjelman valmistumisen jälkeen julkaistujen tuoreimpien ennusteiden mukaan vanhat valtapuolueet eli hallitseva konservatiivinen PP ja oppositiossa oleva sosialistinen PSOE menettävät yhteensä 79–99 paikkaa parlamentissa, jossa on 350 kansanedustajaa

Samojen ennusteiden mukaan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousee Ciudadanos ja neljänneksi Podemos – edellinen saisi kaksi kymmenystä äänistä, jälkimmäinen yhden kymmenyksen.

Karismaattisen sosiologin johtaman Podemosin maine on tahraantunut hieman omissa sotkuissa, mutta ainakin yhdestä piirteestä sitä voi arvostaa. Täydellistä läpinäkyvyyttä vaativan verkostomaisen puolueen tulot ja menot ovat kaikkien tutkittavissa netissä, aina viimeistä senttiä myöten.

Espanjan nuoret ja vihaiset TV1:ssä klo 22.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat