Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kasvatat Tähtien sotaan

Radio ja TV
 
HS Arkisto
Star Wars: Kloonien hyökkäys, eli tapahtumajärjestyksessä Star Wars -leffa numero 2, tulee tänään Foxilta.
Star Wars: Kloonien hyökkäys, eli tapahtumajärjestyksessä Star Wars -leffa numero 2, tulee tänään Foxilta. Kuva: HS Arkisto

2000-luvulla kasvattajia on kohdannut uusi haasteellinen dilemma: missä järjestyksessä näyttää lapsille Tähtien sota -elokuvat? Internetissä on aiheesta tuhansia mielipiteitä, monet hyvin aggressiivisia.

Tv-kanava Fox järjesti Suomessa aiheesta äskettäin äänestyksen ja lupasi näyttää elokuvat eniten ääniä saaneessa järjestyksessä.

Kaksi yleisintä suositusta ovat ilmestymisjärjestys ja tapahtumajärjestys.

Ilmestymisjärjestyksessä elokuvat katsotaan valmistumisvuoden mukaan järjestyksessä: 4, 5, 6, 1, 2, 3.

Tapahtumajärjestyksessä elokuvat katsotaan tarinan etenemisen mukaan: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Äänestyksen voitti tapahtumajärjestys. Niinpä Foxilla aloitettiin elokuvasta Star Wars: Pimeä uhka (1999). Tapahtumajärjestyksessä elokuvat muodostavat selkeän tarinan.

Myös ilmestymisjärjestyksen puolesta on kuitenkin hyviä argumentteja.

Keskeisen Tähtien sodan henkilön, Luke Skywalkerin, henkilöhistoriasta paljastuu jännittäviä seikkoja elokuvassa Imperiumin vastaisku. Nämä eivät ole enää paljastuksia, jos on katsonut elokuvat 1–3 ensin.

Lapset eivät useinkaan tiedä näistä paljastuksista etukäteen.

Kannattaa myös muistaa, että Tähtien sodan maailma esitellään meille vanhoissa elokuvissa tietyssä järjestyksessä. Vanhojen elokuvien viehätysvoimaan kuuluu se, miten niiden maailma avautuu pikkuhiljaa.

Yhden teorian mukaan elokuvat pitää ensimmäisellä kerralla katsoa ilmestymisjärjestyksessä juuri siksi, ettei juonenkäänteiden yllätyksellisyys mene pilalle. Sen jälkeen niitä aletaan katsoa tapahtumajärjestyksessä, jolloin voi keskittyä paremmin esimerkiksi henkilöihin.

Voisi kuvitella, että Foxin äänestykseen osallistui ihmisiä, jotka ovat nähneet Tähtien sota -elokuvat useasti. Ehkä tapahtumajärjestys voitti juuri siksi.

Kolmas vaihtoehto on bloggari Rod Hiltonin machete-järjestys. Sen mukaan paras katselujärjestys on 4, 5, 2, 3, 6.

Se estää yllätysten menemisen pilalle. Samalla osat 2 ja 3 toimivat takaumina, jotka syventävät henkilöiden tarinaa. Ykkösosa jää tässä mallissa pois.

Ja sitten on old school -ihmisiä, joiden mielestä lasten mieltä ei pidä saastuttaa uudemmilla Tähtien sota -elokuvilla.

Oikea järjestys on tämän koulukunnan mielestä yksinkertaisesti 4, 5, 6.

Tätä vanhan liiton ihmiset voivat perustella esimerkiksi sillä, että lapsi, varsinkin jos on perinyt vanhempiensa hyvän elokuvamaun, voi tympääntyä ykkösosaa katsoessaan koko elokuvasarjaan.

Tähtien sota -elokuvia näytetään televisiossa, koska 16. joulukuuta saa Suomen-ensi-iltansa Star Wars: The Force Awakens. Kohta voidaan väitellä, missä vaiheessa se pitäisi katsoa.

Ja lopuksi muistutus: kaikki Tähtien sota -elokuvat on kielletty alle 12-vuotiailta.

Star Wars: Kloonien hyökkäys Foxilla klo 21.00.

Oikaisu 11.12. kello 12.00: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Star Wars -elokuvien ikärajat eivät ole 7 ja 11. Kaikki Tähtien sodat on kielletty alle 12-vuotiailta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat