Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hertta K ja rakkaudet

Radio ja TV
 
Veli-Pekka Leppänen
Yle
Vappu Nalbantoglu ja Eero Aho ovat Hertta K. ja Yrjö L.
Vappu Nalbantoglu ja Eero Aho ovat Hertta K. ja Yrjö L. Kuva: Yle

Ei ole helppo saada kolmeen tuntiin lähihistoriamme vaarallisimpia vuosia – ei edes joiltain oleellisilta kaistaleiltaan. Yritykseen kuitenkin heittäytyvät käsikirjoittajat Leena Virtanen, Taina West ja Heidi Köngäs – joka on myös ohjannut kolmiosaisen Punainen kolmio -draaman.

Se purkaa varteenotettavasti suomalaisen kommunismin 1930–40-luvun arvoituksia. Oli yksi synnyinmaa, mutta kaksi isänmaata, joista itäinen monille rakkaampi. Tausta ja tilanne on nyky-yleisön hyvä muistaa.

Päätarina on rakkaustarina. Hertta Kuusinen ( Vappu Nalbantoglu ) ja Yrjö Leino ( Eero Aho ) rakastuvat ennen talvisotaa, sodat kärvistellään maan alla ja vankilassa, kunnes 1944 koittaa vapaus ja avioliitto.

Mukaan lomittuu poliittinen kuvio. On maanalaisuuden salat ja vankila-aika, sitten Skp:n valtapyrinnöt vuosina 1944–48 – keulassa kansansuosikki Kuusinen ja salamyhkäinen sisäministeri Leino.

Kaikki ei mene niin kuin linnassa sovittiin, myös maanpäällistä paratiisia uhkaa käärme: petturit. Valtiollinen poliisi, ohrana, repii sota-ajan verkostot rikki – ”joku vuotaa”, mutta kuka?

Juonta esittelemättä voi sanoa että jälki on rajua. Roskiin lentää käsitys ettei ohranassa piesty naisia, pahoinpitely on suorasukaista.

Muutenkaan ei marssita kiltisti historiantutkimuksen ratoja. On epävarmuuden kenttiä joilla saa temmeltää vapaasti; se on mahdollisen taidetta, oikeutta, jopa velvollisuutta. Pikku anakronismit eivät haittaa.

Yli kolmekymmentä hahmoa lipuu silmiemme editse. Väenpaljous asettuu kakkos- ja kolmosjaksossa.

Nalbantoglu on verevä lemmessä, läsnä myös murheessa ja kolkossa politrukin naamiossa. Aho suistuu ahdistukseen täysin palkein, ja loppukuva ”pelätystä” Leinosta on mieleenjäävä.

Pekka Valkeejärvi on rouhea ohrana ja Emmi Pesonen Martta Koskisena lienee vaikuttavin kasvo. Raimo Grönbergin O. W. Kuusinen hätkähdyttää ensikatseesta asti, eikä Leinon Mandi-äitiä tulkitsisi kukaan Seela Sellaa täydemmin. Aimo Aaltonen ( Martti Suosalo ) ja Ville Pessi ( Eero Ritala ) ovat Skp:n tomppelit pomot.

Moskovasta 1934 hapuillaan alkuun, toinen osa huipentaa tragiikan, kolmas sinetöi petokset. Joitakuita kohtauksia rasittaa historian kuvakirjamaisuus, mutta kiivaimmilleen ylletään sota-ajan kurimuksessa.

Rakkautta raaempaa on vain politiikka. ”Olisimme vielä voineet puristaa hänestä jotain”, tokaisee Hertta lopussa jo yli laidan heitetystä miehestään.

Ei mitään Hertta-sarjaa.

Punainen kolmio TV1:ssä klo 21.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat