Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slummit ovat pimeää Afrikkaa

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentin keskiössä on paikallinen radiotoimittaja Boy Dallas.
Dokumentin keskiössä on paikallinen radiotoimittaja Boy Dallas. Kuva: Yle

Kibera! oli pari viikkoa sitten ainoa suomalainen elokuva, joka kilpaili Idfassa, maailman suurimmalla dokumenttifestivaalilla Amsterdamissa.

Kibera! esitettiin peräti kuusi kertaa, koska se oli mukana myös politiikantutkija Benjamin Barberin kokoamassa sarjassa, joka kartoitti maailman tilaa. Ohjaaja Kati Juurus vaikuttaa tyytyväiseltä, vaikkei palkintoa tullutkaan.

”Sillä festivaalilla on merkitystä. Yhteydenottoja tulee edelleen ympäri maailmaa”, Juurus toteaa.

Kibera! kertoo Afrikan toiseksi suurimmasta slummista Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Yli sadantuhannen asukkaan sekaan sukelletaan paikallisen radiotoimittajan Boy Dallasin mukana.

Aihe jäi muhimaan muutama vuosi aiemmin, kun Juurus kävi Keniassa tekemässä dokumenttiaan Päästökauppiaat.

Slummidokumenttiin Juurus halusi paikallisen näkökulman sen sijaan, että länsimaiset toimittajat ja dokumentaristit olisivat tavalliseen tapaan ihmetelleet afrikkalaista kurjuutta. Juuruksen mielestä hänen olisi ollut mahdotonta tehdä dokkaria ilman sikäläistä vinkkeliä.

”Tarkoitus on panna peili länsimaisten katsojien eteen näyttämällä kiberalaisten näkökulma. Dallas valikoitui, koska hän oli harrastanut kuvaamista aiemmin. Hänellä on journalistinen vainu ja uskallus syöksyä asioihin.”

Kiberassa kärvistellään ankeissa oloissa. Viemäreitä ei juuri ole, joten vessoja on vaikea rakentaa. Raiskaukset ja murhat ovat tavallisia. Saastan seasta löytyy ruumiita ja niiden kappaleita.

Auttajia riittää. Poliisi ei ehdi selvittää paikallisiin kohdistuvia rikoksia, koska aika menee suojatessa lukuisien kansalaisjärjestöjen ulkomaisia avustustyöntekijöitä.

”Meillä oli apuna ja turvana joko Dallas tai hänen kavereitaan. Öiseen aikaan he vaativat poliisit mukaan, vaikka minua harmitti vaivata heitä muiden ulkomaisten tapaan. Jos Dallas on radiossa töissä myöhään, hänkin jää nukkumaan turvaan asemalle”, Juurus kertoo.

Myös Suomi on antanut Kenialle kehitysapua yli 30 vuotta. Mikään ei tunnu auttavan. Korruptio nielee rahaa ja jos uusia asuntoja rakennetaan, köyhillä ei ole niihin varaa. Juurus ei silti kannata Suomen hallituksen leikkauksia kehitysapuun.

”Dokumentin tekeminen alkoi ennen tätä hallitusta. Mutta täytyyhän kehitysavusta voida keskustella kriittisesti myös niiden, jotka kannattavat sitä. Halusin näyttää, mistä avun saajat puhuvat”, Juurus miettii.

”On ollut opettavaista mennä Keniaan ja muihin paikkoihin, joissa oikeasti taistellaan ihmisoikeuksista, demokratiasta ja tasa-arvosta. Mutta nyt se taistelu alkaa palautua jo Suomeenkin”, Juurus jatkaa.

Dokumentin lopussa Kiberaa alkaa myllätä Kenian hallitus. Kuvissa näkyvät kiinalaiset, joiden vaikutus Afrikassa kasvaa koko ajan. Hökkeleitä aletaan repiä, jotta saataisiin rakennettua tie ja viemäri.

”Siinä vertautuu länsimainen pehmeä apu ja paikallishallituksen sekä kiinalaisten apu, joka tulee puskutraktoreilla. Paikallisten kannalta kumpikaan ei näytä toimivan. Korruptio on keskeyttänyt välillä uudetkin hankkeet ja rakennetut asunnot ovat taas liian kalliita.”

Kibera! TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat