Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Studiot puretaan, musiikki jää

Radio ja TV
 
Pekka Elomaa
Musiikkituottaja Veli-Pekka Heinonen työskenteli Ylen Radiotalon M1-studiossa alusta loppuun saakka eli melkein 35 vuotta. Studion suuren gongin edessä ehdittiin kuvata myös monia kuuluisia jazzmuusikkoja.
Musiikkituottaja Veli-Pekka Heinonen työskenteli Ylen Radiotalon M1-studiossa alusta loppuun saakka eli melkein 35 vuotta. Studion suuren gongin edessä ehdittiin kuvata myös monia kuuluisia jazzmuusikkoja. Kuva: Pekka Elomaa

Pasilan Radiotalon maineikkaissa M-studioissa on taltioitu monenlaista parhaan laatuluokan kotimaista musiikkia melkein 35 vuotta, mutta nyt loppu on hyvin lähellä.

Asuintalojen alta purettavassa Radiotalon suurtuotantosiivessä soitetaan ja lauletaan tänään viimeistä kertaa, vaikka ei valitellen ja vähätellen. Teeman konserttimainen televisiolähetys Viimeinen ilta M-studioilla on suora ja kestää puolitoista tuntia.

Jäähyväisensä Suomen suurimmille musiikkistudioille jättää kutsuvieraiden joukossa myös musiikkituottaja Veli-Pekka Heinonen. Mutta varsinainen vieras hän ei ole.

Vantaalainen Heinonen, 66, tuntee talon kuuluisamman M-studion vaiheet paremmin kuin kukaan muu. Hän aloitti työt Yleisradiossa helmikuussa 1980, jolloin M1-studioita oltiin vielä viimeistelemässä ja jäi eläkkeelle marraskuussa 2015, jolloin viimeiset äänitykset M1-studiossa oli tehty.

”En minä uraani aivan näin tarkkaan suunnitellut”, vitsailee täsmällisenä tunnettu Heinonen, äänessä hiven haikeutta.

Heinosen muistot eivät ole silti pelkkiä mielikuvia. Hän on tuottanut muiden radiotöiden ohessa M1-studiossa jazzia Ylen arkistoihin määrän, joka vastaa vähintään kuuttasataa täysimittaista albumia. Eli ylivoimaisesti enemmän kuin kukaan muu.

”Jazz on ollut M1:n punainen lanka alusta loppuun, vaikka siellä tuotettiin paljon muutakin kotimaista rockista kansanmusiikkin.”

Klassista musiikkia taltioitiin saman kokoisessa 275 neliön M2-studiossa, jonka erottaa kahdeksan metriä korkeasta M1:stä vain pidempi jälkikaiku – erilaisen seinärakenteen takia.

Uutinen studioiden purkamisesta herätti paljon harmittelua ja huolestuneisuutta Ylen musiikkituotannon tulevaisuudesta. Eikä vain seinien takia tai kulttuurihistoriallisten muistojen takia.

”M1 ja M2 eivät ole mitä tahansa halleja, vaan runkomelua eristävine kelluvine rakenteineen juuri studioiksi suunniteltuja. Kaatopaikalle viedäänkin aika kalliita betonijärkäleitä.”

Toki Heinosta helpottaa tieto, että Ylen musiikkituotanto ei lopu purkamiseen. ”Työt jatkuvat heti vuoden alusta, vain paikat vaihtuvat.”

Heinonen kohtasi 35 vuotta kestäneessä tuottajan työssä monia kotimaisia ja ulkomaisia jazzin merkkitekijöitä – itse asiassa niin monia, että huippuhetkiä on hankala listata.

”Hienointa on ollut todistaa suomalaisen jazzin laadullista kasvua ja kansainvälistymistä”, sanoo Heinonen, joka kiersi työnsä puolesta säännöllisesti myös alan tapahtumia.

”Mutta täällä M1-studiossa sen korkean työmoraalin havaitsi parhaiten: jazzmuusikot tekivät työtä antaumuksella aina viimeiseen mahdolliseen minuuttiin.”

Viimeinen ilta M-studioilla Teemalla klo 19.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat