Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovan onnen koditon elokuva

Radio ja TV
 
Yle
Elokuvan päähenkilöä Toomasta näyttelee Mart Müürisepp.
Elokuvan päähenkilöä Toomasta näyttelee Mart Müürisepp. Kuva: Yle

”Tällä elokuvalla on aika pitkä tarina”, Hannu Salonen huokaa.

Hän puhuu Vashasta, jonka ohjasi Virossa. ”Sen yksi teema on kodittomuus ja vähän kodittomaksi neljän maan yhteistuotantona tehty leffakin jäi.”

Vashan idean esitteli Saloselle sen toinen virolainen käsikirjoittaja Katrin Laur. Käsikirjoitus oli ollut kehitteillä vuosia ennen kuin Salonen tuli mukaan. Sen jälkeen elokuvan tekeminen vei vielä muutaman vuoden.

”Rahoitusta tuli Virosta, Saksasta, Suomesta ja Irlannista. Saksalainen tuottaja paljastui huijariksi, joka veti välistä ison osan rahoista. Virossa tiimi meinasi nousta barrikadeille, kun palkka ei juossut.”

Virolaiset käsikirjoittajat olivat luovuttaneet matkan varrella. Salonen joutui kirjoittamaan leffaa uusiksi. Usean kokin jäljet näkyvät sopassa.

”Päähenkilö Toomas on jutun erikoisuus. Hän on lajityyppien sekoitus toiminnasta tragikomediaan. Onhan se ongelma”, Salonen myöntää.

Oikeastaan koko leffa kompastuu Toomakseen ( Mart Müürisepp ). Isätön teini törmää tšetšenialaisiin koviksiin ja alkaa roikkua väkisin heistä yhden, Arturin ( Mehmet Kurtulus ) mukana. Toomaksen tolkuton toiminta syö tarinan uskottavuutta.

Muuten se voisi hyvinkin toimia jännärinä vieraalle maalle ajautuneista entisistä sotilaista. Vasha tarkoittaa veljeä tšetšeniaksi. Se viittaa siteisiin, joita venytetään ja katkotaan varsinkin loppua kohti kiinnostavasti.

Kovan onnen Vasha valmistui vuonna 2009. Virossa se pääsi valkokankaille. Saksassa se näytettiin telkkarissa. Suomessa elokuva esitetään ensimmäisen kerran vasta nyt.

Salonen (s. 1972) opiskeli elokuvaa Saksassa ja on työskennellyt enimmäkseen siellä. Hän on tehnyt muun muassa krimejä, saksalaisia rikossarjoja, kuten Kriminalisti ja Rikospaikalla eli Tatort.

”Saksalaiset katsovat niitä ihan älyttömästi. Tatortin jaksot saavat kymmenen miljoonaa katsojaa. Pitkät yksittäiset tv-elokuvat ovat minulle tärkeämpiä”, Salonen sanoo.

”Tv hallitsee koko alaa. Sinne voi tehdä juttuja, jotka menisivät Pohjoismaissa heti valkokankaille. Vasha maksoi noin 1,3 miljoonaa euroa. Saksassa sellaista ei edes mietitä teattereihin.”

Salonen antaa puhelinhaastattelun kahden tuotannon keskellä. Hänet on pyydetty ohjaamaan krimi-tv-leffa Dresden Mord. Innostunein Salonen on isosta tv-elokuvasta Die Hebamme 2, joka sijoittuu 1800-luvun Wieniin. Historiallinen jännäri maksoi viisi miljoonaa euroa. Jo ykkösosa oli iso menestys Saksassa.

Suomessa Salonen kävi tekemässä viimeisimmän Vares-elokuvan Sheriffi. Hän kehaisee, että suomalaiset saavat vähätkin rahat näkymään tehokkaasti lopputuloksessa. Silti raha on ongelma. ”Suomessa haluttaisiin tuottaa sarjoja kansainväliseen jakeluun, mutta niitä tehdään liian halvalla.”

Uudet Varekset ovat toistaiseksi jäissä, mutta muuten Salosella on vireillä hankkeita niin Suomeen kuin Saksaan.

Kino: Vasha Teemalla klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat