Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulu 80-luvun Helsingille

Radio ja TV
 
Yle
Tutut kulmat. Helsinki on niin pieni kaupunki, että vuonna 1986 kuvatusta dokumentista on helppo tunnistaa paikkojen lisäksi ihmisiä.
Tutut kulmat. Helsinki on niin pieni kaupunki, että vuonna 1986 kuvatusta dokumentista on helppo tunnistaa paikkojen lisäksi ihmisiä. Kuva: Yle

Helsingin kulttuuri- ja yöelämä alkoi kukoistaa 1980-luvulla. Edellisten vuosikymmenten ahtaus ja tunkkaisuus olivat hiipuneet, ja vuosikymmenen puoliväliin mennessä kaupunki tarjosi jo vaihtoehtoja: rohkeaa teatteria, vähän enemmän klubeja ja ravintoloita, uudenlaista mediaa ja elokuvaakin.

Janne Kuusen ja Arto af Hällströmin Laulu-dokumentti tallentaa joitakin välähdyksiä vuodelta 1986. Siinä luodaan vaikutelmaa elävästä kaupungista, jonka yössä tapahtuu yhtaikaa monenlaista. Tosiasiassa elokuvaa kuvattiin pidemmällä aikavälillä.

Dokumentti noteerattiin valmistuessaan Risto Jarva -palkinnolla, mutta sittemmin se on unohtunut – kuten moni muukin kotimainen dokumentti. Sen elokuvallinen arvo on ennen muuta kuvaaja Tahvo Hirvosen varassa, mutta aikalaiset saavat siitä irti muutakin. Koska Helsinki oli ja on edelleen kaikesta huolimatta pieni kaupunki, kuvista on helppo tunnistaa paikkoja ja jopa ihmisiä.

Filmille on tallentunut myös tahattomia havaintoja. Tuolloin ei ihan vielä voinut arvata, että rautatieaseman kyltti ”Matkusta mukavasti Neuvostoliittoon” veteli viimeisiään.

Arto af Hällströmin panos on ilmeisesti ollut ennen muuta Ryhmäteatterin näytös. Zloty Burlesque -revyyssä esiintyi tuon ajan parhaita näyttelijöitä, ja elokuvaan on päätynyt muun muassa Pirkka-Pekka Peteliuksen pitelemätön keuhkotautinen runoilija.

Elokuvan nimi puolestaan viittaa Sielun veljien biisiin, ja elokuva alkaa heidän keikaltaan. Otokset ovat pitkiä, ja kamera seuraa läheltä, miten hikeä roiskuvat bändin jäsenet ajavat toisiaan shamanistiseen tilaan. Laulu-dokumentin jälkeen nähdään vielä Tahvo Hirvosen oma ohjaus Veljet, jossa seurataan Siekkareita useamman vuoden ajan.

Vuosi 1986 oli käänteentekevää aikaa myös siksi, että Radio City oli aloittanut edellisenä vuonna. Dokumentissa Teppo Turkki ottaa Yölinjalla-lähetyksessään vastaan kuuntelijoiden häkellyttävän intiimejä puheluita.

Näyttelijä Kari Väänänen on dokumentin bilettäjä, jonka seurueen mukana kuljetaan paikasta toiseen ja kuunnellaan Väänäsen katkeamatonta puhetta. Lapinlahden linnut esiintyy elokuva-alan juhlassa, jonka yleisössä näkyy muun muassa Ansa Ikonen.

Elokuvan lopussa kamera ajaa Sörnäisten rantatieltä Hakaniemen kautta keskustaan. Utuisen kaupungin kaduilla ei liiku ketään.

Laulu Teemalla klo 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat