Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satu jatkosodan rintamalta

Yrjö Kokon satuun perustuvassa Pessi ja Illusia -baletissa on edelleen oma hohtonsa, varsinkin Ristilukin tanssissa.

Radio ja TV
 
HS Arkisto
Vuonna 1954 kuvatussa baletissa Illusiana tanssii Doris Laine ja Pessin roolissa Heikki Värtsi.
Vuonna 1954 kuvatussa baletissa Illusiana tanssii Doris Laine ja Pessin roolissa Heikki Värtsi. Kuva: HS Arkisto

Pessi ja Illusia Suomi 1954 Ohjaus Jack Witikka Pääosissa Doris Laine, Heikki Värtsi, Maj-Lis Rajala TV1 klo 13.25

Sotavuodet synnyttivät satukirjojen klassikoita. Muun muassa Peppi Pitkätossu ja Muumi-kirjat saivat alkunsa sodan jälkitunnelmissa. Niissä näkyy satujen ikiaikainen tehtävä: lapset haluttiin kuljettaa fantasian maailmaan, jotta he unohtaisivat ympäröivän kurjuuden ja pelon.

Myös Yrjö Kokon Pessi ja Illusia kuuluu sota-ajan satuihin. Kokko kirjoitti sitä omille lapsilleen rintamalla, jatkosodan vuosina. Siitä tuli vertauskuvallinen taru, jonka tasot avautuivat vain aikuisille, mutta vähitellen tasot hämärtyivät, ja jäljelle jäi vain kaunis satu.

Nyttemmin Pessistä ja Illusiasta on tullut klassikko. Alkuperäinen teos on kuvitettu Kokon omilla valokuvilla. Sittemmin sen kuvitti vastikään kuollut Aleksander Lindeberg.

Illusia on keiju, joka asuu sateenkaarella isänsä Illusionin kanssa. Hän karkaa metsään ja tapaa Pessi-peikon, isä Pessimistin pojan. Illusia oppii Pessiltä, millaista todellinen metsän elämä on ja että siellä on myös uhkia. Paha Ristilukki haluaa ryöstää Illusian ihanat siivet.

Pessistä ja Illusiasta valmistui satubaletti 1954. Sen ohjasi Jack Witikka, musiikin sävelsi Ahti Sonninen ja koreografian teki Irja Koskinen. Balettia esitetään vielä nykyäänkin usein televisiossa, eikä ihme. Vaikka se on sekä balettina että elokuvana aikansa lapsi, siinä on edelleen oma hohtonsa. Sittemmin Pessistä ja Illusiasta on tehty monenlaisia versioita, myös alkuperäisen baletin pohjalta.

Baletissa tanssivat tuon ajan kirkkaimmat tähtitanssijat. Illusiana tanssii Doris Laine ja Pessin roolissa Heikki Värtsi. Lavastuksesta vastasi nimimerkki Roy eli Tapio Vilpponen. Alkutekstien mukaan baletti valmistui ”suomalaisen oopperan suosiollisella myötävaikutuksella”.

Baletin kohtauksia on usein kuvattu lavasteiden takaa, ja tanssijat nähdään ikään kuin metsän keskellä. Idea on ymmärrettävä, mutta se myös haittaa tanssijoiden näkemistä.

Tuolloin ei muutenkaan vielä ymmärretty lähikuvien tarvetta esityksen taltioinnissa ja niiden kuvaaminen on ollut silloisella tekniikalla vaikeaa. Näistä syistä varsinkin lapsen voi olla vaikea seurata satubaletin vaiheita, vaikka näyttelijä Leo Riutun kertojanääni lukeekin otteita Kokon teoksesta.

Tanssijoiden taso vaihtelee, mutta joukosta erottuu erityisesti Maj-Lis Rajalan upea Ristilukki, joka sopisi sellaisenaan mihin tahansa nykybalettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat