Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsi huolehtii muusta kehosta

Radiofeature nostaa esiin ranteen, kämmenen ja sormet.

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla kätellään tuntitolkulla ja 2,5 miljoonaa ihmistä tuijottaa. Leena Häkkisen ohjelmassa asiantuntija kertoo, että kättely on yhdenvertaisuutta korostava teko. Siinä päästetään toinen kättelijän omaan tilaan ja päinvastoin. ”Henkilökohtaiset toiminta-avaruudet kohtaavat.”

Ja kun mukaan tulee vielä kolmas, se joka katsoo tilannetta, niin siitä tulee kolmen toimijan viestimistila, kamppailuareenakin.

Käsi on kokonaisuus jonka muodostavat ranne, kämmen ja sormet mutta toiminnallisen määritelmän mukaan käsi jatkuu aina selkärankaan asti. Soitinrakentaja, kuvittaja, aivotutkija, filosofian tohtori ja biologi kertovat käsityksiään kädestä. Kukin kertoo kädestä omalta kulmaltaan: mitä he kädellä tekevät ja mitä kädestä ajattelevat.

Ohjelma antaa suuren osuuden soitinrakentaja-muusikolle, joka veistää puusta kanteleita, joista sitten lähtee ääniaaltoja, jotka muuttuvat lämmöksi. Tämä kaikki saadaan aikaan kädellä. Myös kuvittaja-piirtäjä muotoilee konkreettisesti todellisuutta kädellään. Biologi, tutkija ja filosofi kuvailevat käden keskeistä asemaa aistimisessa, ajattelussa, kielessä, ihmisyydessä. Käden tehtävä on pitää huolta muusta ruumiista. Käsi tekee meille kaikenlaista. Aivojen monet alueet aktivoituvat kun kirjoitamme käsillä. Kaunokirjoitus on käden tanssia.

Ihmisen vapaan puheen äänittäminen ei ole aivan yksinkertaista. Tässä se on tehty hyvin ja leikattu mielenkiintoisesti ja yhdistetty osaavasti musiikkiin. Akustiikka ja etäisyys vaihtelevat hienosti.

Käsi – ohjelma Radio 1:ssä klo 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat