Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnea ihana Edith Piaf, 100

Kuluttavasti elänyt ranskalaistähti lauloi pakahduttavan omakohtaisesti rakkauden tuskasta ja toivosta.

Radio ja TV
 
Yle
Marion Cotillard voitti Oscarin roolistaan Edith Piafina.
Marion Cotillard voitti Oscarin roolistaan Edith Piafina. Kuva: Yle

Edith Piaf syntyi 19.12.1915 Pariisissa Rue de Belleville -kadulla, poliisiaseman edessä, katulyhdyn alla. Näin kertoo laulajan sisarpuoli Simone Berteaut kirjassaan Jumalani kuinka olen elänyt! (WSOY 1980). Muistelmateos popularisoi tuhkimotarinan ilotalossa kasvatetusta, lapsena sokeudesta ja kaljuudesta kärsineestä tytöstä, joka oppi laulamaan kaduilla, viihtyi alamaailmassa ja nousi yhdeksi aikansa rakastetuimmista kansantaiteilijoista.

Tosin syntymätodistuksen mukaan Édith Giavonne Gassion olisi sittenkin päästänyt ensimmäisen parkaisunsa läheisessä sairaalassa – eikä sisarena esiintynyt ja elinikäisenä luottoystävänä pysynyt Berteaut ehkä ollutkaan saman isän tytär.

Vaikka yksityiskohtia jäisi hämärän peittoon, eli taiteilijanimen Edith Piaf saanut chansonisti ainutlaatuisen elämän, joka ”oli niin surullinen, että se on melkein liian kaunis ollakseen totta”, kuten sanaili taiteen moniottelija Sacha Guitry.

Piaf menetti traagisesti useita läheisiään. Miehiä tuli ja meni myrskyisissä suhteissa, joita rakastumisen olotilaan takertunut laulaja usein aloitti ennen kuin edellinen oli päätetty. Sairaalloinen Edith joutui useisiin auto-onnettomuuksiin ja leikkauksiin, kärsi alkoholiongelmista ja vaikeasta lääkeriippuvuudesta.

Riutunut taiteilija menehtyi 47-vuotiaana lokakuussa 1963. Pariisin liikenne lamaantui täysin kun toistasataa tuhatta surijaa halusi kunnioittaa rakastetun laulajan muistoa.

Aina yksinkertaiseen mustaan esiintymispukuun sonnustautuneen, kädet lanteilleen laskeneen Piafin lyhyestä varresta lähti ainutlaatuisen vahva ja soinnikas ääni, joka tulkitsi pakahduttavan omakohtaisiksi tiedettyjä chansoneja rakkauden tuskasta ja toivosta.

Suosio laajeni merten yli, kun Piaf opetteli laulamaan myös englanniksi – yhtä hyvin eivät laulut kuitenkaan avautuneet.

Teemaillan avaus Edith Piafin parhaat paketoi tähden tunnetuimpia konserttiesityksiä ja haastatteluja vuosilta 1952–62. Kaunistelematon elämäkertaelokuva Pariisin varpunen toi Oscarin Marion Cotillardille. Toissavuotinen dokumentti Piaf, intiimisti puolestaan rakentuu laulajan haitaristin Marc Bonelin pitkään unohduksissa maanneiden kaitafilmiotosten ympärille ja väläyttää hetkiä ystävien parissa.

Pariisista yhdeksänvuotiaana Helsinkiin muuttanut laulaja Tia Cohen on pitänyt Suomessa lukuisia Edith Piaf -konsertteja.

Hän muistuttaa kuinka Piafin esittäminen ei olisi aitoa ilman ”aika painavaa elämänkokemusten reppua”.

”Mielestäni Edith Piafin kappaleita ei voi laulaa kuin ranskaksi. Myöskään kouluranska ei riitä, vaan tuskan paljouteen tarvitaan aidon tunnekielen tulkinta”, Cohen sanoo.

Illan ohjelmat on onneksi tekstitetty suomeksi niin onnistuneesti, että myös laulujen rikas sisältö avautuu kielimuurien ylitse.

Edith Piaf 100 vuotta Teemalla alkaen klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat