Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nauru jouluahdistukselle

Miina Supisen käsikirjoittama kuunnelma muistuttaa, että joulu on usein teatteria.

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö
Yle
Hyasintti-kuunnelmassa näyttelevät Marja Packalen (vas.), Irina Pulkka, Joonas Saartamo ja Matti Onnismaa. Edessä Samuli Niittymäki.
Hyasintti-kuunnelmassa näyttelevät Marja Packalen (vas.), Irina Pulkka, Joonas Saartamo ja Matti Onnismaa. Edessä Samuli Niittymäki. Kuva: Yle

Hyasintti Suomi 2015 käsikirjoitus Miina Supinen, ohjaus Minna Nurmelin, äänisuunnittelu Tiina Luoma Pääosissa Samuli Niittymäki ja Irina Pulkka Radio 1 klo 16.05

Veli esittää koulun puurojuhlassa pu-puppi-duu-numeron. Hän on pukeutunut Marilyniksi, jonka hame kuuluisassa kohtauksessa nousee korviin. Esityksestä tulee katastrofi ja sen seurauksena veli ja sisko joutuvat vaihtamaan koulua. Drag-show ei sovi koulumaailmaan.

Tämä on kuunnelman takaumassa avainkohtaus.

Nyt aikuisina sisarukset eivät ole tekemisissä toistensa kanssa. Veljestä on tullut huippusuosittu drag queen ja sisar jatkaa vanhempiensa kukkakaupassa. Joulu on ovella ja ahdistus juhlanvieton onnistumisesta on painava.

Miina Supisen tragikomedian aihe on usealle meistä tuttu: joulu on kaikista juhlista kurjin. Siinä esitetään teatteria itselle ja muille. Se masentaa jo etukäteen. Sitä pitäisi päästä pakoon. Ja siitä huolimatta pitäisi olla läheisten kanssa, vaikka läheisiä ei edes olisi.

”Meidän pitää tuottaa lapsille onnellista lapsuutta, vaikka ne on jo melkein keski-iässä.” Näin sanoo pastori Veripää, jonka lapset eivät tule vanhempiensa luo jouluksi.

Kuunnelman drag-kuningatar Queen Hyacinth, jota näyttelee Samuli Niittymäki, on tavallinen kaveri, jonka show-uraa sisar Silja ( Irina Pulkka ) kummeksuu. Joulun alla pastori Veripää ja hänen vaimonsa haluavat toimia välittäjinä sisarusten suhteissa ja kutsuvat heidät yhteiseen joululaulutilaisuuteen kirkkoon. Seuraa katastrofi, joka kuitenkin lähentää sisaruksia. Lapsuudenmuistot puhdistavat ilman.

Kuunnelman maailmassa on itsestäänselvää, että naiseksi pukeutumisesta ei enää saa turpaan, mutta kirkossa meluamisesta saa. Asiallinen ja humoristinen tarina etenee joutuisasti. Näyttelijöiden tyylilaji on yhtenäinen, jokainen esittää kepeästi mutta vakavalla naamalla, samaa sekoilua.

Ilman Tiina Luoman äänimaailmaa kuunnelman tragikomiikasta puuttuisi puolet. Dokumenttiäänet, musiikit ja tehdyt hävyttömät pisteäänet, lasten äänet eri etäisyyksillä ja lopun kuulokulman siirtyminen samppanjalasiin antavat korville sen mikä korville kuuluu. Jingle Bell Rock -kappale piiskaa kuunnelmalle rytmin, jolla tarinan joulua vietetään.

Hyasintti tuoksuu porraskäytävään asti ja kuunnelma muistuttaa siitä, että joulun satu ei aina ole niin ”mieltä viihtävää kuin muinen lasna”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat