Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasikatto ei pelota ohjaajaa

Kansainvälisen lyhytelokuvapäivän kunniaksi Teemalla näytetään uusia lyhytelokuvia.

Radio ja TV
 
Yle
Lasikaton ohjaaja Iris Olsson halusi käsikirjoittajaksi ja pääosaan Sanna Stellanin.
Lasikaton ohjaaja Iris Olsson halusi käsikirjoittajaksi ja pääosaan Sanna Stellanin. Kuva: Yle

Tänään Suomessa ja yli 50 muussa maassa vietetään kansainvälistä lyhytelokuvapäivää. Teema näyttää sen kunniaksi jälleen Yö pitkä, elokuva lyhyt -koosteen.

Illan avaa uusin satsi Hetki hauskaa -hankkeen viisi elokuvaa. Elokuvasäätiö, Yle ja Avek järjestivät sen kolmatta kertaa. Hankkeessa on syntynyt muun muassa Oscar-ehdokas Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Tälläkin kertaa sato on erinomainen.

”Minulle tämä oli hieno kokemus. Pääsin tekemään ensimmäisen fiktioni”, Iris Olsson, Lasikatto-lyhytelokuvan ohjaaja sanoo.

Olsson sai idean elokuvaansa, kun termi lasikatto pyöri keskustelussa taajaan.

”Tilastoilla voi todistaa, että naiset saavat miehiä vähemmän paikkoja johtotasolla. Mutta lasikatto konkreettisena ajatuksena tuntui huvittavan absurdilta. Se ajatus jäi pyörimään päähäni”, Olsson sanoo.

Kun Hetki hauskaa -hanke osui kohdalle, Olsson pyysi tuottaja Annika Sucksdorffin kanssa käsikirjoittajaksi Sanna Stellanin. ”Tunsin Sannan, joka oli tehnyt mainiota Siskonpeti-sketsisarjaa”, Olsson sanoo.

Alusta asti oli itsestään selvää, että Stellan myös näyttelee Lasikaton pääosassa Saria, joka kilpailee ylennyksestä miesten hyvä veli -kerhoa vastaan. Ja tekee enemmän töitä kuin miehet. Ja hoitaa siinä sivussa perheen.

Olsson (s. 1981) aloitti elokuva-alalla 18-vuotiaana ja on valmistunut ohjaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hänen isänsä on muun muassa Akvaariorakkaudesta tunnettu Claes Olsson, mutta tyttären rakkaus elokuvaan syntyi videovuokraamossa.

”Katsoin sieltä kaiken paitsi kauhun. Alalla työskentelevä isä teki siitä läheisen”, Olsson tuumii.

Hän itse ei ole huomannut urallaan lasikattoja.

”Pohdimme sitä paljon Annikan ja Sannan kanssa. En muista, että minua olisi estetty etenemästä tai kykyjäni olisi epäilty sukupuoleni takia”, Olsson sanoo.

Olsson on ohjannut niin tv-sarjoja kuin elokuvia ja työskennellyt maailmalla Jäämereltä Ruandaan. Mutta pitkää näytelmäelokuvaa hän ei ole ohjannut. Sitä pidetään kuningaslajina, johon naisten on ollut vaikea päästä.

”Olen pyöritellyt pitkien elokuvien käsikirjoituksia viimeiset puolitoista vuotta, mutta en ole vielä löytänyt sitä oikeaa. Elokuvien tekemiseen liittyy muutenkin niin paljon riskejä, että en aio etukäteen pelätä mahdollisia lasikattoja.”

Hetki hauskaa -hankkeen viidestä uutuudesta kolme on naisten ohjaamia. Lasikaton ohella mukana ovat Reetta Aallon Mersusta seuraava ja Miia Tervon Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia.

Suomalaisen komedian veteraani Matti Ijäs on ohjannut Hyvää joulua -elokuvan ja hieman uudempi tulokas Ville Vierikko KÄTY – kämppä tyhjänä -leffan.

Yö pitkä, elokuva lyhyt Teemalla alkaen klo 21.00. Lasikatto klo 21.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat