Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Optikko ei vaadi silmää silmästä

Joshua Oppenheimerin vaikuttava dokumentti käsittelee Indonesian kansanmurhaa.

Radio ja TV
 
Yle
Indonesialainen Adi Ruku ei halua kostaa, vaan ymmärtää.
Indonesialainen Adi Ruku ei halua kostaa, vaan ymmärtää. Kuva: Yle

Miljoonan indonesialaisen kansanmurhaa sivunnut Joshua Oppenheimerin dokumenttielokuva He tappavat öisin (The Act of Killing, 2012) oli poikkeuksellisen kylmäävää katsottavaa. Siinä syyttömien kansalaisten satunnaisiin murhiin vuosina 1965–66 osallistuneet vanhat miehet kertoivat rehennellen teoistaan, ja myös eläytyivät niihin uudelleen. Kuin ihailemissaan amerikkalaisissa gangsterielokuvissa.

Oppenheimerin The Look of Silence on tuon dokumentin teospari, jonka pääosassa on yksi kansanmurhan koskettama. Kiertävänä optikkona työskentelevä Adi Rukun ei vaadi juridista sovitusta tai haudo kostoa, silmää silmää. Hän haluaisi vain ymmärtää isoveljensä murhan sekä mahdollisesti antaa anteeksi – jos vastuutaan edelleen välttelevät murhaajat osoittaisivat katumusta.

Verkkaisesti etenevän ja kuvallisesti hivelevän elokuvan ytimessä ovat kahdenkeskiset kohtaamiset, joita Oppenheimer ja Rukun ovat järjestäneet murhaajien kanssa.

Linssejä kokeileva ja varovasti kyselevä optikko yrittää saada ylimieliset miehet näkemään paremmin myös vertauskuvallisesti, mutta kehnoin tuloksin. Hiljaisten ja hiljentävien katseiden Look of Silence korostaa alleviivaamatta, että oikeutta ei ole. Ainoa pelastus näyttää olevan muistinmenestys, joka on taannuttanut Rukunin iäkkään isän teini-ikäisen tasoille. Mutta vanha äiti ei voi olla muistelematta murhattua poikaansa.

The Look of Silence TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat