Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

46 vuoden tv-taival päättyy – Tänään näytetään Ajankohtaisen kakkosen viimeinen lähetys

Professori Taisto Hujanen jää kaipaamaan reportaasi­journalismia, kun Ajankohtainen kakkonen loppuu.

Radio ja TV
 
Yle
Jyrki Richt ja Helena Itkonen Ajankohtaisen kakkosen studiossa 1988.
Jyrki Richt ja Helena Itkonen Ajankohtaisen kakkosen studiossa 1988. Kuva: Yle

Tänään tulee Ajankohtaisen kakkosen vihoviimeinen lähetys, jossa muistellaan ohjelman vuonna 1969 alkanutta historiaa. Siihen päättyy 46 vuoden taival sekä pala suomalaisen tv:n ja journalismin historiaa.

Ajankohtaisessa kakkosessa on ollut valtava kirjo aiheita. Miksi sellaiselle journalismille ei ole nyt käyttöä”, Taisto Hujanen kummastelee.

Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikön professori Hujanen julkaisi vuonna 1993 kirjan Ajankohtainen kakkonen kohtaa historiansa.

Ajankohtaisen kakkosen perustamisen aikoihin käynnistettiin koko Ylen omaa uutistuotantoa. Aikaisemmin Ylessä ei oikeastaan ollut journalistista kulttuuria”, Hujanen sanoo.

Viime viikon viimeisessä suorassa lähetyksessä Ajankohtaisen kakkosen ensimmäinen toimituspäällikkö Hannu Vilpponen muisteli ohjelman poikenneen muista sikäli, että herrojen haastattelemisen ohessa ääneen pääsivät tavalliset ihmiset.

Ajankohtaista kakkosta tehtiin Tampereelta, joten jo Helsingin ulkopuolella oleminen määritteli sitä. Siksi siinä hakeuduttiin heti alussa kansan pariin”, Hujanen vahvistaa.

Moni Ajankohtaisen kakkosen toimittajista on sittemmin vaikuttanut muun muassa politiikassa. Viime viikon lähetyksessä ohjelmalle säveltämänsä biisin soitti kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk), joka toimitti Ajankohtaista kakkosta 1970-luvulla.

Hujasen tutkimuksen julkaisemisesta on kulunut yli 20 vuotta. Siinä ajassa mediamaailma on muuttunut paljon. ”Analyysissäni korostin, että Ajankohtaista kakkosta piti katsoa sekä tuotantorakenteiden että vastaanoton kannalta. Molemmat ovat mullistuneet täysin.”

Hujasen mukaan vanha kanavapohjainen tuotantorakenne tarjosi pysyvyyttä, joka mahdollisti journalistisukupolvien syntymisen. ”Nyt etsitään koko ajan uusia tapoja paketoida sisältöä.”

Vielä enemmän on muuttunut maailma Ylen ympärillä. Yleisö on sirpaloitunut ja kilpailu siitä koventunut.

Halu houkutella yleisöä sosiaalisessa mediassa mainittiin yhdeksi syyksi, kun Ajankohtaisen kakkosen lopettamisesta uutisoitiin helmikuussa.

”Yleisö otetaan mukaan tuottamaan sisältöä ja käytetään sosiaalisen median logiikkaa. Yleisön kanssa kommunikoiminen on toki tärkeää, mutta huutokuoroja on jo muutenkin liikaa. Kaiken keskellä luotettavuus ja syventävät näkökulmat voisivat olla perinteisen journalismin vahvuus.”

”Toivottavasti reportaasi muotona ei katoa kokonaan. Tosi-tv ei korvaa sitä.”

Ajankohtainen kakkonen: Alansa ykkönen TV2:ssa klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat