Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suora linja joulurauhaan

Tänään puoliltapäivin kuvataan dokumentti ja viiden tunnin kuluttua jo esitetään se televisiossa.

Radio ja TV
 
Yle
Pertti Ylikojolan tuottamassa dokumentissa ollaan suomalaisten kanssa niin Mallorcalla, Turussa kuin Oulussakin.
Pertti Ylikojolan tuottamassa dokumentissa ollaan suomalaisten kanssa niin Mallorcalla, Turussa kuin Oulussakin. Kuva: Yle

”Julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikki tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään.”

Suomen Turku julistaa tänäänkin joulurauhan klo 12, mutta mitä silloin tapahtuu suomalaisissa kodeissa armon vuonna 2015? Mitä joulurauha tarkoittaa vai tarkoittaako se enää mitään?

Samaan aikaan kun kodeissa on tarkoitus rauhoittua, TV1:n kuvausryhmät ovat liikkeellä suomalaisten luona tallentamassa tuota perinteikästä hetkeä. Kamera on paikalla neljässä perheessä Turussa, Jurvassa, Oulussa ja Mallorcalla sekä yhdessä erityisessä taksissa Helsingissä.

Dokumentissa on erikoista se, että valmis ohjelma esitetään heti tänään vain viisi tuntia joulurauhan julistuksen jälkeen. Siinä välissä on tarkoitus editoida kaikki kuvattu materiaali vajaan tunnin mittaiseksi lähetykseksi.

Dokumentin tuottaja-käsikirjoittaja Pertti Ylikojola vakuuttaa, että se on mahdollista – mutta myös ainutlaatuista.

”Materiaalia tulee olemaan kymmenkertainen määrä suhteessa ulosmenevään lopputulokseen. Suomessa on tuskin tehty tällaista aikaisemmin, paitsi urheilukisoissa.”

Vastaavanlainen ohjelma toteutettiin itsenäisyyspäivänä 2012, kun Ylikojola ja käsikirjoittaja Jaana Semeri sekä kuvausryhmät seurasivat itsenäisyyspäivän viettoa samaan tapaan eri puolilla Suomea. Silloinkin ohjelma valmistui pikavauhdilla, runsaassa viikossa. Nyt puhutaan tunneista.

Ylikojolan mukaan työryhmä luottaa metodiin myös tällä kertaa.

”Kuvausryhmät ja ohjaajat lähettävät kohteista materiaalin, josta studioryhmä toimittaa, leikkaa ja ohjaa yhtenäisen dokumentin etukäteiskäsikirjoituksen mukaan mutta kuitenkin reagoiden live-tilanteisiin”, Ylikojola selittää.

”Dokumentin pohjana on havainto ja kysymys siitä, mitä suomalaisissa kodeissa on meneillään joulurauhan julistuksen aikoihin. Julistusta katsellaan ja kuunnellaan yli miljoonassa kodissa. Miten ikiaikainen, yleväksi tarkoitettu julistus kohtaa suomalaisen nykyhetken? Vai kohtaako mitenkään? Uskomme, että havainnoista syntyy kiinnostava kuva Suomesta, ei täydellinen mutta sillä hetkellä tosi.”

Ylikojolan mukaan jouluaatto on hetki, johon tiivistyy olennaisia asioita tästä ajasta ja yhteiskunnasta. ”Halusimme tehdä Joulurauhan niin nopeasti kuin mahdollista, jotta katsojat pääsevät vertailemaan kokemuksiaan samalta päivältä.”

Joulurauha, TV1 klo 17.10.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat