Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opissa hirmuhallitsijan saarella

Ulrika Bengtsin elokuva käsittelee miehistä valtaa.

Radio ja TV
 

Oppipoika ★★★★ Lärjungen, Suomi 2013 Ohjaus Ulrika Bengts Rooleissa Erik Lönngren, Niklas Groundstroem, Patrik Kumpulainen Fem klo 21.00

Keskellä saarta törröttää majakka kuin mikäkin fallossymboli. Miehistä valtaa Ulrika Bengtsin Oppipoika-elokuva käsitteleekin.

Majakkamestari Hasselbond ( Niklas Groundstroem ) hallitsee saarta tyrannin ottein. Hän kurittaa 13-vuotiasta Gustaf-poikaansa ( Patrik Kumpulainen ) rajusti pienimmistäkin erheistä. Pelon vallassa elävät myös vaimo Dorrit ( Amanda Ooms ) ja pikku tytär Emma ( Ping Mon Wallén ).

Saarelle saapuu niin ikään 13-vuotias Karl Berg ( Erik Lönngren ). Orpokodin kasvatti on lähetetty opettelemaan majakanvartijaksi. Vastahakoisen alun jälkeen Hasselbond mielistyy etevään nuorukaiseen, mutta hirmuhallitsijan suosio voi olla kirous. Tyrannien huomiota kannattaa vältellä.

Oppipoika kuvattiin Ahvenanmaalla, Lågskärin saarella. Merelliset maisemat ja Robert Nordströmin tyylikäs kuvaus tarjoavat hienot puitteet ajattomalta tuntuvalle tarinalle. Sitä ei mainita, mutta Bengts on kertonut, että elokuva sijoittuu vuoteen 1939.

Yhden perheen mikrokosmoksen kireä tunnelma kuvastaa henkistä ilmapiiriä, josta fasismi ja pian alkava sota juontuivat. Majakkamestarin musiikkia kohtaan tuntema vastenmielisyys tuo mieleen myös nykyajan islamistit.

Vaikka päärooleissa on varhaisteinejä, Oppipoika ei ole varsinainen nuortenelokuva vaan psykologinen jännäri. Sen käsikirjoittivat saksalainen Roland Fauser ja ruotsalainen Jimmy Karlsson.

Karlsson on työskennellyt Klaus Härön kanssa, muun muassa Oscarista kisaavan Miekkailijan dramaturgina. Myös Oppipoika oli Suomen tarjokas Oscar-kisaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat