Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättiläinen oli aikaansa edellä

Dokumentti palaa pieneen Teksasin aavikkokaupunkiin, jossa James Dean näytteli viime kerran.

Radio ja TV
 
Yle
Jättiläisen lapset -dokumentissa haastatellaan myös meksikolaisamerikkalaisia lapsia, jotka tapasivat elokuvan kuvauksissa James Deanin.
Jättiläisen lapset -dokumentissa haastatellaan myös meksikolaisamerikkalaisia lapsia, jotka tapasivat elokuvan kuvauksissa James Deanin. Kuva: Yle

Runsaan kolmen tunnin mittainen Jättiläinen muistetaan ennen kaikkea nuorena kuolleen James Deanin viimeisenä elokuvana – ja Oscarilla palkittuna melodraamana, joka ennakoi Dallasin kaltaisia juonittelevia saippuaoopperoita.

Molempia Teksasin öljymaille sijoittuvia suuria sukutarinoita kehystävät samat teemat: raha, rikkaus ja rakkaus sekä niiden monet epäsuotuisat, riitauttavat sivutuotteet.

Amerikkalainen Hector Galán kertaa uudessa dokumentissaan kesällä 1955 kuvatun Hollywood-elokuvan keskeiset vaiheet, mutta korostaa samalla tarinan kyseenalaistavia, ajan hengen vastaisia elementtejä.

George Stevensin ohjaama ja Edna Ferberin romaaniin perustuva Jättiläinen (1956) oli yhdeltä juonteeltaan myös antirasistinen ja esifeministinen sekä ehkä jopa antikapitalistinen, ahneuden vastainen.

Dokumentissa Jättiläisen lapset Stevensin elokuvan kumouksellisuudesta muistuttavat kirjaimellisesti myös Jättiläisen lapset eli muutamat kuvauksissa avustaneet meksikolaisamerikkalaiset entiset lapset.

He olivat varttuneet Teksasissa alueella, jossa espanjaa ensimmäisenä kielenään puhuvat amerikkalaiset olivat syrjittyjä ja halveksittuja kakkosluokan kansalaisia. Suunnilleen samaan tapaan kuin juuri kansalaisoikeuksista taistelun aloittaneet afroamerikkalaiset.

Stevensin elokuvassa tämän sosiaalisen ja taloudellisen tasa-arvottomuuden nostaa esille Elizabeth Taylorin esittämä yläluokkainen, Yhdysvaltain itärannikolla varttunut Leslie.

Hän muuttaa Teksasin aavikolle lihakarjaa kasvattavan varakkaan uuden aviomiehensä Bickin ( Rock Hudson ) mukana, joka muuttuu tarina edetessä välinpitämättömästä hyväksikäyttäjästä itsensä peliin panevaksi välittäjäksi, syrjinnän vastustajaksi.

Dokumenttiin haastatellut asiantuntijat muistattavat myös, että Stevens täydensi tarinaa muutamalla syrjintää korostavalla kohtauksella, joita ei ollut Ferberin kirjassa. Ohjaajan poika arveleekin, että armeijan viestijoukoissa palvelleen isän olivat herkistäneet vääryyksiin kauheudet, joita hän oli kuvannut maailmansodan loppuvaiheessa keskitysleireillä Saksassa.

Jättiläisen lapset on myös dokumentti Teksasin Marfasta, jossa aikaansa edellä ollutta melodraamaa kuvattiin kesällä 1955 kuusi viikkoa. Kolmen tuhannen asukkaan aavikkokaupungin elämää se ei muuttanut silti kertaheitolla.

Mutta ainakin syrjityt tunsivat saaneensa äänensä kuuluville tähtien välityksellä – vaikka eivät päässeet katsomaan elokuvaa tuoreeltaan parhailta paikoilta.

Jättiläisen lapset Teemalla klo 19.00. Jättiläinen-elokuva Teemalla klo 19.56.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat