Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sika menetti jumaluutensa ja muuttui kinkuksi

Kymmenosaisen radioesseesarjan ensimmäinen jakso kertoo siasta.

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö

”Voi taatanan taatana, ei rimptun rimptua.” Mitä tämä lapsenomainen sian kuohitsemissadatus tarkoittaa? Se selviää kymmenosaisen radioesseiden sarjan Salatut eläimet ensimmäisessä jaksossa, jonka keskushenkilö on sika.

Sika muistuttaa ihmistä, sillä on samanlaiset sisäelimet, se on vaaleanpunainen ja vähäkarvainen. Sika on leikkisä ja älykäs eläin ihmisen tapaan.

Sika esiintyy myös sarjakuvassa nimellä Wagner. Siinä klassikkosäveltäjän nimeä kantava porsas on suomalaisen miehen peruskuva. Eräissä kansanrunoissa kerrotaan oluen valmistamiseen tarvittavan karjun kuolaa. Tässä lienee selitys sille, että ihminen olutta liikaa nautittuaan muuttuu sian kaltaiseksi.

Kaisa Pulakka kertoo sian roolista vanhoissa legendoissa ja tarinoissa. Sian osuus näissä alkaa jo muinaisesta Babyloniasta. Sikoja uhrattiin Baal-jumalalle. Skandinaavinen kullasta taottu Gullinbursti-sika osasi lentää ja kulkea veden pinnalla. Sen harja valaisi pimeimmänkin yön. Tästä tarun ihmesiasta kehittyi vähitellen se sika, jota me kutsumme joulukinkuksi. Pakanallisesta saturnalia-juhlasta on tullut joulu ja uhrisiasta kinkku.

Pulakalla on myös muutama tarina siasta Jeesuksen seimen äärellä. Se joko häiritsi Jeesus-lasta tökkimällä seimen olkia tai sitten se koetti peittää lasta oljilla. Molemmissa tapauksissa se kuitenkin joutui ihmisten joulupöytään. Sika on monissa uskonnoissa hedelmällisyyden jumalatar, Suuri Äiti. Sika voi edustaa myös mieskuntoa: kova karju. Pulakalla on sikafarmarin tyttärenä myös omakohtaisia muistikuvia sioista, esimerkiksi niiden kuohitsemisesta.

Salatut eläimet Radio 1:ssä klo 22.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat