Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistoissa yhteisen hyvän aika

Dokumentaristi Simo Sipola katsoo taaksepäin omaa elämäänsä ja hyvinvointivaltiota.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Simo Sipola (oik.) haastattelee dokumentissaan myös isäänsä Veikko Sipolaa.
Simo Sipola (oik.) haastattelee dokumentissaan myös isäänsä Veikko Sipolaa. Kuva: Yle

Simo Sipola syntyi vuonna 1966 ja tarvitsi vain päiviä syntymänsä jälkeen verenvaihdon. Yksivuotiaana hänet leikattiin.

Sipola kertaa tapaukset tuoreessa dokumentissaan Kallis elämä. Ne ovat esimerkkejä siitä, kuinka hyvinvointivaltio takasi pienelle ja myöhemmin isommallekin Simolle hyvät eväät elämään. Hän laskee tulleensa ennen kouluikää maksamaan yhteiskunnalle reilut 7 000 euroa vuodessa.

Dokumentaristin oman elämäntarinan rinnalla kulkee koko suomalaisen hyvinvointivaltion tarina. Idea dokumenttiin tuli Sipolan edellisen projektin myötä. Hän oli juuri kirjoittanut kirjan Rahavallan jäljet, joka perkaa uusliberalistista talouspolitiikkaa. Kirjoittamisen myötä hän tajusi kokeneensa nyt murenemassa olevan hyvinvointivaltion onnenvuodet.

Rahavallan jäljet ja Kallis elämä ovat eräänlaisia rinnakkaisteoksia. Vaikka toinen on tiukka tietokirja ja toinen henkilökohtainen dokumentti, molemmista paistaa läpi huoli nykyisen politiikan seurauksista.

”Kirja on kirjoitettu tietystä näkökulmasta. Yritän toki ymmärtää ja kertoa myös siitä toisesta vaihtoehdosta, mutta koska en halua tai hyväksy sen ajamaa maailmaa, niin valitsen näkökulmani sen mukaan. Ja dokumenttielokuvassa pitää olla tietynlainen näkökulma, josta käsin tarina kerrotaan.”

Kalliissa elämässä Sipola käy läpi, kuinka erilaisin laein ja asetuksin työväen asema parani, koululaitosta uudistettiin ja terveydenhuolto koheni. Ja kuinka toisaalta 90-luvulta alkaen osa poliitikoista alkoi puhua hyvinvointivaltiosta laiskana ja tehottomana järjestelmänä.

”Mutta kyllä mun mielestä voi sanoa, että elämme edelleen hyvinvointivaltiossa. Mitä siitä on 20 vuoden päästä jäljellä, sitä en tiedä. Pelkään tietysti pahinta.”

Sipola on ottanut osaa poliittiseen keskusteluun teostensa kautta. Politiikkaan hän ei ole kuitenkaan koskaan kaivannut.

”En ole mihinkään puolueeseen kuulunut enkä aio koskaan kuuluakaan. Koen, että omin luonteeni on olla tarkkailija ja analysoida näkemääni.”

Kallis elämä -dokumentissa tilanne on hiukan erilainen, sillä hän on itse dokumentin kohteena. Virallista tarinaa kertovien asiantuntijoiden lisäksi dokumentissa puhuu myös joukko todistajia Sipolan elämän varrelta – muun muassa hänen vanhempansa. Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Sipola myöntää, että mukana on ripaus nostalgiaa.

”Koen, että olen saanut kasvaa aika hyvässä yhteiskunnassa. Kun olin lapsi, me asuttiin pienessä vuokrakämpässä ja vanhemmat teki kovasti duunia, että saatiin normaali arki hoidettua. Ei se kauhean vaurasta ollut, mutta jollain tavalla kauhean turvallista.”

Kallis elämä TV1:llä klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat