Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punaviiriä kaivataan ja Neuvostoliitto sortuu

Kuunnelmassa kunnioitetaan sosialismia samalla kun Neuvostoliitto vetää viimeisiä hengenvetojaan.

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö
Yle
Elsa Saisio ja Janne Reinikainen tekevät hyvin.
Elsa Saisio ja Janne Reinikainen tekevät hyvin. Kuva: Yle

Stalinistikommunistien suhde Gorbatšovin Neuvostoliittoon oli epäilevä. Heidän mielestään hän antoi liikaa periksi demokratiapyrkimyksille. Kun Gennadi Janajevin juntta syrjäytti elokuussa 1991 Gorbatšovin, moni Suomessa uskoi, että vanha komentoyhteiskunta palaa Neuvostoliittoon. Vaikka humalaisen juntan uhkailut tuntuivat koomisilta, Suomen valtionjohto oli epävarma ja monet kansalaiset pelokkaita.

Henri Waltter Rehnströmin käsikirjoittama kuunnelma on vertauskuva tuosta tilanteesta. Lääninhallituksen liikuntaneuvoston poliittisesti valitut jäsenet valmistautuvat vastaanottamaan petroskoilaisen painiseurueen, joka on tulossa ystävyysotteluun. Kokouksessa kinataan tarvitaanko painitilan koristeluissa myös Neuvostoliiton viiri.

Janne Reinikaisen näyttelemä kovan luokan kommunisti saa tehtäväkseen viirin hakemisen. Haku on kuin Maiju Lassilan tulitikkujen lainaamista. Kommelluksia ja poliittista kinaa, kahvittelua, hissiongelmia, viinaa ja sydänkohtaus. Samanaikaisesti seurataan, miten vallankaappaustilanne kehittyy.

Viiri on komedia, jossa suomalaiset haluavat kunnioittaa sosialismia juhlaviirillä samanaikaisesti, kun Neuvostoliitto vetää viimeisiä hengenvetojaan. Allegoria ei aivan toimi, syntyy vanhanaikaista radiodraamaa. Pekka Savolaisen ohjaus ei löydä satiirisia käänteitä. Se liukuu vaisusti vitsien yli. Janne Reinikainen ja Elsa Saisio ovat kyllä hyviä, samoin Anders Wikstenin äänitausta.

Viiri Radio 1:ssä klo 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat