Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihanan Monican vaikea elämä

Elämäkertaelokuva Monica Zetterlundista kaunistelee, estetisoi ja kärjistää, mutta se myös soi ja svengaa.

Radio ja TV
 
Yle
Edda Magnason paitsi näyttelee hienosti Monica Zetterlundia, myös laulaa itse.
Edda Magnason paitsi näyttelee hienosti Monica Zetterlundia, myös laulaa itse. Kuva: Yle

Monica Z ★★★★ Ruotsi 2013 Ohjaus Per Fly Käsikirjoitus Peter Birro Pääosissa Edda Magnason, Sverrir Gudnason, Kjell Bergqvist, Vera Vitali Fem klo 21.00

Monica Z -elokuva on nähty Suomessa vain lyhykäisellä kierroksella teattereissa ja ilman suomenkielisiä tekstejä, joten senkin takia se kuuluu jouluohjelmiston harvoihin todellisiin herkkuihin. Valmistuessaan se voitti Ruotsissa muun muassa parhaan ohjauksen Guldbagge-palkinnon.

Tanskalaisen Per Flyn ohjaama elokuva keskittyy Monica Zetterlundin uran alkuvuosiin 1960-luvulla. Zetterlund on Ruotsin rakastetuimpia laulajia, ja hän suuntautui jo varhain rohkeasti jazziin. Sinnikkyytensä ja kunnianhimonsa ansiosta hän päätyi tekemään yhteistyötä muun muassa aikakautensa tunnetuimman jazzpianistin Bill Evansin kanssa.

Käsikirjoittaja Peter Birro on ottanut vapauksia dramatisoidessaan Zetterlundin elämää ja elokuva sai siksi osakseen myös kritiikkiä. Varsinkin Zetterlundin isästä luodaan kuvaa, joka ei hänet tunteneiden ihmisten mukaan ole todenmukainen.

Vaan onko sillä lopulta väliä, jos elokuva muuten pysyy teemassaan? Elokuva korostaa Zetterlundin sosiaalista nousua Hagforsin tuppukylästä Tukholman kulttuurielämän ytimeen, ja isän rooli on jarruttaa tyttärensä unelmia. Zetterlund oli yksinhuoltaja, ja pienen Eva-Lenan hoito jäi usein isovanhempien vastuulle.

Elokuva tekee selväksi, että muusikkoisä oli itse aikoinaan antanut periksi ja jäänyt kotikonnuilleen. Isä ja tytär ovat pohjimmiltaan toistensa kaltaisia, mutta vain tytär päättää tähdätä pitemmälle. Isän ohella toinen jännite syntyy suhteesta luotettavaan ja kärsivälliseen basistiin Sture Åkerbergiin.

Zetterlundin tarina noudattaa tuttua taiteilijaelämäkerran kaavaa: menestys tuo mukanaan paineita, repiviä ihmissuhteita, juopottelua ja yksinäisyyttä. Elokuva luo kuitenkin Monicasta uskottavan hahmon, joka painii lähes mahdottomissa ristiriidoissa.

Monica Z on esteettisesti eheä kokonaisuus. Lavastus, ihana puvustus ja maskeerauskin tukevat pääasiaa, joka on musiikki. Tukholmaa ylistävä Sakta vi gå genom stan ja muut Zetterlundin laulut ovat niin kauniita kuin ne vain 1960-luvulla saattoivat olla, ja niillä luodaan elokuvan rytmi ja henki.

Edda Magnason tekee hienon roolityön sekä näyttelijänä että laulajana, sillä hän esittää laulut itse. Kjell Bergqvist tuo isän hahmoon tasoja, joita käsikirjoituksessa ei ehkä ollut riittävästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat