Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sankaritarinaa etsimässä

Kirjoittaja ei ensituumimalla löytänyt suomalaisesta lähihistoriasta kovin jännittäviä aiheita.

Radio ja TV
 

Teemalla juuri toistamiseen esitetty loistelias Palava pensas (2013) poiki päähäni idean, joka jäi vaivaamaan päiväkausiksi.

Agnieszka Hollandin ohjaama kolmiosainen sarja kertoo polttoitsemurhien jälkipyykistä Neuvostoliiton miehittämässä Tšekkoslovakiassa. Tarina alkaa tammikuussa 1969, kun opiskelija Jan Palach sytyttää itsensä palamaan Prahan keskustassa.

Palavassa pensaassa vastakkain ovat kommunistinen virkakoneisto, joka haluaa lakaista tapahtuman maton alle ja nuori asianajaja, joka puolustaa Palachin mainetta.

Sarja kuvaa todellisia tapahtumia ja henkilöitä, eikä ruohonjuuritason mutkia vedetä suoraksi. Asetelma on silti koko ajan läsnä: sorretut vastaan sortajat, hyvät vastaan pahat.

Entä se ideani? No, jospa meilläkin olisi tarjota jotain vastaavaa!

Olisi komeata, jos joku suomalainen ohjaisi laadustaan tunnetulle HBO:lle historiallisen televisiosarjan. Aihe voisi kummuta kansallisesta lähihistoriastamme, mutta teeman kosketuspinnan tulisi skaalautua ylikansalliselle yleisölle.

Alkuinnostuksen jälkeen törmäsin seinään. Suomen lähihistoriasta en löytänyt kunnon tarinoita.

Esimerkiksi Palavan pensaan aikakaudella suuria kotimaisia kertomuksia olivat lähinnä tulopolitiikan synty, viisipäiväiseen työviikkoon siirtyminen ja keskioluen vapauttaminen.

Erityisesti sankaruuden kohdalla pitää puhua jo sordiinolla.

Kertoako siitä, että ainoastaan SKDL tuomitsi tuoreeltaan Tšekkoslovakian miehityksen syksyllä 1968? Tai siitä, kuinka presidentti Urho Kekkonen runnoi itsensä jatkokaudelle poikkeuslailla vuonna 1973? Vai siitä, että ulkopolitiikan kannalta tulenarimmat uutiset luettiin suomettuneisuuden vuosina Ruotsin lehdistä?

Ehkä aikaikkunaa on pakko laajentaa.

Kauempaa menneisyydestä tulevat ensiksi mieleen Bobrikovin murha, Mannerheimin ura ja talvisota. Hyviä aiheita, mutta ei enää lähihistoriaa.

Uudemmalta ajalta Nokian tai Linus Torvaldsin tarinat kääntyisivät varmasti draamaksi, mutta niiden viimeistä lukua ei ole vielä välttämättä kirjoitettu.

Lopulta löysin ratkaisun niin sanotusti boksin ulkopuolelta: ensimmäinen suomalainen HBO-tuotanto olkoon uljas sankaritarina äitiyspakkauksen keksimisestä ja sen innostuneesta vastaanotosta maailmalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat