Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen järki ja tunteet

Viidenkympin villitys laittaa suhdekuviot uusiksi mehukkaassa ruotsalaiselokuvassa.

Radio ja TV
 
Yle
Pernilla August (vas.), Stina Ekblad, Claes Ljungmark ja Rolf Lassgård näyttelevät erikoiseen ratkaisuun päätyvää kahta pariskuntaa.
Pernilla August (vas.), Stina Ekblad, Claes Ljungmark ja Rolf Lassgård näyttelevät erikoiseen ratkaisuun päätyvää kahta pariskuntaa. Kuva: Yle

Ruotsalainen avioliitto ★★★ Det enda rationella Ruotsi 2009 Ohjaus Jörgen Bergmark Päärooleissa Rolf Lassgård, Pernilla August, Stina Ekblad, Claes Ljungmark Teema klo 22.05

Jörgen Bergmarkin ohjaama elokuva sai Suomessa vähän hoopon nimen Ruotsalainen avioliitto. Sen kuvaamat avioliitot voisivat sijoittua melkein mihin tahansa länsimaissa. Mitään erityisen ruotsalaista niissä ei ole.

Varsinkin Suomen kanssa Ruotsi on niin samanlainen, että yksi pikkuasia pistää silmään. Ruotsalaisessa avioliitossa kaksi pariskuntaa saunoo pyyhkeet päällä.

Monet saattavat oikeasti tehdä niin sekä Suomessa että Ruotsissa, mutta alastomuus saunassa on meillä niin vahva myytti, että suomalaisessa elokuvassa pyyhkeisiin tuskin kääriydyttäisiin.

Perustaltaan asetelma on yksinkertainen ja tarina tavallinen. Viidenkympin villitys iskee ja Erland ( Rolf Lassgård ) rakastuu parhaan kaverinsa Sven-Erikin ( Claes Ljungmark ) uuteen vaimoon Kariniin ( Pernilla August ).

Yksityiskohdat vääntävät ihmissuhdekarusellia tragikomedian suuntaan. Erland pyörittää vaimonsa Maj’n ( Stina Ekblad ) kirkon parisuhdeterapiapiiriä.

Terapiassa Erland tuskin neuvoisi muita toimimaan samalla tavalla kuin itse päättää tehdä. Hän keksii ”järkiratkaisun”, johon elokuvan alkuperäinen nimi Det enda rationella viittaa.

Erland arvelee, että himon roihu palaisi loppuun omia aikojaan, jos hän toteuttaa sitä avoimesti. Niinpä pariskunnat muuttavat yhteen. Viisikymppiset yrittävät elää kuin nuoret kimppakämpässä kokkaus- ja siivousvuoroineen.

Saman katon alla kisaavat siis järki ja tunteet, himo ja uskonto. Tunteet vain eivät tottele järkeä eikä uskontokaan ole koskaan käsitellyt himoa kovin tehokkaasti.

jÄRKIRATKAISU luo painekattilan, jossa ongelmat tiivistyvät. Varsinkin Sven-Erikille ja Majlle toisten piehtaroinnin seuraaminen sivusta käy rankaksi.

Bergmark (s. 1964) ohjasi ensimmäistä kertaa pitkää näytelmäelokuvaa. Hän pitää tunnelman kiitettävästi kurissa, sillä asetelma olisi voinut lipsahtaa helposti farssiksi. Toisaalta juttu on jäänyt ehkä hitusen liiankin hillityksi.

Ruotsalaisen avioliiton käsikirjoitti Jens Jonsson (s. 1974), joka on parhaimmillaan tasapainoillut mustan komedian kanssa hienosti. Ihmissuhteiden ruotiminen ilkeän ilkikurisesti on ollut Jonssonin leipälaji. Jonsson herätti kansainvälistä huomiota jo lyhytelokuvillaan. Tv-sarjan Huomenta kaikki lapset (2005) ohjaus lienee hänen suurin saavutuksensa. Siinä pikkukaupungin sosiaalinen kartta joutui suurennuslasin alle. Meillä on nähty myös mainio Pingiskingi (2008).

Ruotsalainen avioliitto on melkoisen mehukas näinkin, mutta olisi ollut mielenkiintoista nähdä se Jonssonin ohjaamana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat