Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi–Suomi vuonna 1965

Dokumentti valottaa mitä tapahtui Ruotsissa 50 vuotta sitten. Voi myös miettiä, mitä samanlaisessa dokumentissa Suomesta näytettäisiin.

Radio ja TV
 
Pertti Jenytin / Lehtikuva
Kekkonen kiipesi palmuun Tunisiassa 1965.
Kekkonen kiipesi palmuun Tunisiassa 1965. Kuva: Pertti Jenytin / Lehtikuva

Vuosi oli 1965 Ruotsi 2014 Ohjaus: Jonas Fohlin, Olle Häger, Jan-Hugo Norman ja Kjell Tunegård Fem klo 22.00

Mitkä asiat jäivät Ruotsissa kollektiiviseen muistiin 50 vuotta sitten?

Ehdotuksia tarjoaa dokumentti Vuosi oli 1965. Se sisältää uutisfilmejä tapahtumista, jotka muuttivat tai hätkähdyttivät naapurimaatamme. Niiden skaala yltää Vietnam-mielenosoituksista aina Itävallassa 14 ruotsalaisen hengen vaatineeseen bussionnettomuuteen.

Alle tunnin pituinen kooste ei voi olla objektiivinen, mutta aikamatka toimii. Lisäryhtiä tuovat filmipätkissä nähtäviltä kerätyt tuoreet kommentit.

Ne toimivat hyvin vaikkapa kerrattaessa monia tapahtumia mielenosoittajien suosimalla Tukholman Hötorgetilla.

Siellä tapelleet raggarit ja modit rikkoivat ikkunoitakin. Poliisit hajottivat pampuin ja sapelein mellakan, josta aikalaistodistajilla ei ole vieläkään yhteistä näkemystä.

Kiintoisaa on, että vaikka tuolloiset teinit ja nuoret ovat jo eläkkeellä, aikoinaan heidän toiveensa ja turhautumisensa olivat sävyltään samanoloisia kuin nuorilla vuonna 2015.

Mitkä olisivat olleet Ruotsin tapahtumien vastineita meillä?

Hyvä variaatio Hötorgetin mellakasta oli tietysti Korson kapina 17. heinäkuuta. Päivä oli rukouslauantai. Vaikka voimassa oli huvikielto, brittibändi The Renegades tuli Tanhurinteen tanssilavalle. Kun nimismies keskeytti keikan, yleisö raivostui ja alkoi särkeä paikkoja. Pian levottomuudet levisivät Korson keskustaankin.

Tuona vuonna The Rolling Stones konsertoi Ruotsissa ja Suomessa. Dokumentissa esitellään keväällä Ruotsissa salaa tehtyä äänitettä, joka on melko järkyttävä: Rollarit soittivat surkeasti! Bändi tuli jo juhannukseksi Porin Yyteriin, jossa nolointa oli liiterin seinää vasten pystytetty ahdas esiintymislava.

Ruotsin vuoden urheilijaksi nousi Picko Troberg, joka ajoi Mini Cooperillaan kahdesti Ruotsin mestariksi. No, Timo Mäkisemme voitti tuolloin samanlaisella autolla koko Monte Carlon rallin.

Jos pitäisi löytää yksi tapaus kiteyttämään Suomen henkinen ilmapiiri 1965, se olisi Hannu Salaman Juhannustanssien (1964) kohtelu. Romaani toi kirjailijalle ja kustannusyhtiö Otavalle jumalanpilkkasyytteet.

Vuoden jännittävin poliitikko oli presidentti Urho Kekkonen. Esimerkiksi toisen maailmansodan sulkema Tallinna–Helsinki-laivareitti aukesi hänen aloitteestaan kesällä 1965. Lokakuussa presidenttimme teki valtiovierailun Tunisiaan.

Siellä hän kiipesi palmuun.

Pressens Bild
Olof Palme valittiin viestintäministeriksi 1965.
Olof Palme valittiin viestintäministeriksi 1965.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat