Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Viktoria Mullova loikkasi länteen

Radiodokumentti kertoo, miten Jyrki Koulumies auttoi huippuviulistia loikkaamaan.

Radio ja TV
 
Erkki Raskinen
Ilta-Sanomat kertoi uutisesta näin.
Ilta-Sanomat kertoi uutisesta näin. Kuva: Erkki Raskinen

Heinäkuun alussa 1983 neuvostoliittolainen huippuviulisti Viktoria Mullova jätti viulunsa kuusamolaisen hotellin sängylle ja loikkasi Ruotsin kautta Yhdysvaltoihin. Vasta vuonna 2008 toimittaja Jyrki Koulumies kertoi, miten hän suunnitteli ja toteutti loikkauksen yhdessä kuvaaja Caj Sundmanin kanssa.

Riika Nikkarisen toimittamassa Muisti-sarjan jaksossa Loikkaus palataan loikkaukseen ja sitä edeltäneisiin tapahtumiin. Ohjelma kuvaa elävästi myös länsimaisen toimittajan elämää neuvostotodellisuudessa. Nyt kafkamaiset käsittämättömyydet naurattavat, mutta runsaat 30 vuotta sitten ne olivat totisinta totta.

Ohjelmassa kuultavista uutiskatkelmista huomaa, että jo 1980-luvun alussa puhututti, millaisia summia ”hämärämiehet” pakolaisten ja loikkareiden auttamisesta nettoavat.

Koulumies ei ollut hämärämies eikä tienannut teollaan yhtään mitään. Hän itse ehdotti loikkausta Mullovalle. Pontimikseen hän mainitsee muun muassa seikkailunhalun ja sen, että ”nuorilla miehillä on vastuuttomuuteen geneettinen taipumus”. Elävät muistonsa tarinaan tuo myös Koulumiehen vaimo.

Agenttitarinaa muistuttavassa ajankuvassa yksi asia on kuten nytkin. Ruotsiin pystyi ajamaan pysähtymättä rajalla. Toivottavasti niin on myös tulevaisuudessa.

Loikkaus, Radio 1 klo 12.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat