Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komeaa kurjuutta Saksassa

Kotiseudun esiosa on mietitysti käsikirjoitettu ja upeasti lavastettu.

Radio ja TV
 
Yle
Maximilian Scheidt näyttelee Jakobin veljeä Gustav Simonia. Henriette ”Jettchen” Niemin roolissa on Antonia Bill.
Maximilian Scheidt näyttelee Jakobin veljeä Gustav Simonia. Henriette ”Jettchen” Niemin roolissa on Antonia Bill. Kuva: Yle

Kotiseutu – kaipauksen vuodet ★★★ Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht, Saksa 2013 Ohjaus Edgar Reitz Päärooleissa Jan Dieter Schneider, Antonia Bill, Maximilian Scheidt Teema klo 20.00

Saksan tv-historian isoimmat klassikkosarjat ovat Rainer Werner Fassbinderin Berlin Alexanderplatz (1980) ja Edgar Reitzin Kotiseutu.

Kotiseutua tehtiin peräti kolme sarjaa yhtä monena vuosikymmenenä (1984, 1992, 2004). Yhteensä 30 jaksoa, jotka kuvaavat Saksan 1900-luvun historiaa. Kaikkien kolmen sarjan uusinnat alkavat maanantaina.

Niiden jälkeen on valmistunut vielä kaksi elokuvaa, joista nyt nähdään Kotiseutu – kaipauksen vuodet. Yli kolmen ja puolen tunnin kestossaan sekin vastaa yksinään minisarjaa.

Reitz halusikin, että jo ensimmäistä Kotiseutua olisi kohdeltu elokuvana. Se sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla ja sarjaa on sittemmin esitetty valkokankailla ainakin Saksassa.

Tällä kertaa mennään ajassa 1800-luvulle, eli Kotiseutu – kaipauksen vuodet on esiosa vähän samaan tapaan kuin Tähtien sodan toisena valmistunut trilogia. Vaikka lajityyppi ja tyylilaji ovat aivan erilaisia, myös päähenkilöissä on yhtäläisyyksiä.

Samoin kuin Tähtien sodan Luke Skywalker myös Kaipauksen vuosien nuori Jakob ( Jan Dieter Schneider ) kaipaa viljelysseuduilta suureen maailmaan. Sepän poika Jakob ei elä Tatooine-planeetalla vaan 1840-luvulla Reininmaalla. Eikä Jakob ihastu avaruusprinsessaan vaan naapurin nättiin Jettcheniin ( Antonia Bill ). Monien muiden tavoin Jakob haaveilee pakenevansa katovuosien syventämää köyhyyttä Uuteen maailmaan.

Realistisen historiallisen draaman ainoa epärealistinen piirre on Jakobin itseoppineisuus. Vaikka monet ovat lukutaidottomia, osaa hän saksan ohella muun muassa englantia ja espanjaa.

Ilmeisesti Edgar Reitz (s. 1932) on käyttänyt jo yli 30 vuotta ison osan ajastaan Kotiseutuihin. Niinpä ei ole kumma, että elokuvakin on tehty viimeisen päälle.

Veteraani Gernot Roll on kuvannut kaikki Kotiseudut paitsi kolmannen sarjan. Tässä hän tekee upeaa mustavalkokuvaa. Vain paikoin joku yksityiskohta – ahjosta hehkuvana tuleva hevosenkenkä, kultaisena kimaltava kolikko – vilahtaa värillisenä. Tehokeino on tosin vähän teennäinen.

Upea lavastus ja mietitty käsikirjoitus avaavat tarkan kuvan 1800-luvun puolivälin elämästä: ainaisesta kamppailusta köyhyyttä vastaan, aatelisten etuoikeuksista.

Kesto raskauttaa katsomiskokemusta. Niin komealta kuin ankea elämä näyttääkin, ehtii monta kertaa miettiä, kuinka teoreettiselta kaikki usein vaikuttaa – taustalla soivaa kohtalokasta musiikkia myöten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat