Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tosi ja valhe Tukholmassa

Klas Östergrenin kirjoista muokatun polveilevan sarjan keskipiste on asunto Södermalmilla.

Radio ja TV
 
Yle
David Dencikin näyttelemä Henry Morgan on nyrkkeilijä, jazzpianisti, kosmopoliitti ja elämäntaiteilija.
David Dencikin näyttelemä Henry Morgan on nyrkkeilijä, jazzpianisti, kosmopoliitti ja elämäntaiteilija. Kuva: Yle

Vuosi sitten valmistunut Gentlemen oli keskimääräistä kalliimpi, pidempi ja näyttävämpi ruotsalainen näytelmäelokuva, mutta monista ansioista huolimatta myös turhauttava, kuin traileri jostakin tulevasta.

Nyt vaikuttaa, että kirjailija Klas Östergrenin menestyneeseen Herrasmiehet-romaaniin (1980) perustunut kahden ja puolen tunnin Gentlemen ei ollutkaan varsinainen päätuote.

Elokuvan ohjannut Mikael Marcimain on muokannut samalla kerralla kuvatusta aineistosta kuuden tunnin televisiosarjan Herrasmiehiä & Gangstereita, jossa Östergrenin polveileva tarina näyttäytyy paljon kiehtovammassa kehyksessä. Tämän seuraamiseen kannattaa varata aikaa, ehkä kahteen kertaan.

Tarinan kertoja ja yksi päähenkilöistä on kirjailijaksi mielivä kaksikymppinen Klas Östergren ( David Fukamachi Regnfors ), joka saa kesällä 1977 yllättävän tarjouksen.

Mukavaa ennakkoa tarjoava kustantaja pyytää hänet kirjoittamaan päivitetyn version August Strindbergin läpimurtoteoksesta Punainen huone (1879), jossa Strindbergin kolmekymppinen alter ego satirisoi aikansa tekopyhää Tukholmaa.

Tarjoukseen tarttuneen ja elämän makuun päässeen Östergrenin kirjasta ei tule mitään, mutta hän pääsee samankaltaisille yhteiskunnalliselle jäljille kohtaamansa Henry Morganin ( David Dencik ) kautta.

Hienon alivuokralaishuoneen Östergrenille Tukholmasta järjestänyt Morgan on nyrkkeilijä, jazzpianisti, kosmopoliitti ja elämäntaiteilija, jonka mielikuvituksellisia vaiheita Östergren ryhtyy kirjaamaan – itsensä niihin osittain sijoittaen.

Televisiosarjan yksi taso, 1970-luvun loppupuolen nykyaika, kuvittaa juuri tätä kirjallista työtä, jonka edistyessä toden ja valheen raja hämärtyy melkein huomaamattomaksi.

Nykyajan rinnalla Östergren ja käsikirjoittamiseen osallistunut Marcimain käyttävät runsaasti taustoittavia takautumia, joissa viipyillään muun muassa 1960-luvun alun jazzklubeilla ja 1970-luvun alun rockfestivaalilla.

Musiikki onkin yksi sarjaa sitovista ja jäsentävistä pitkistä juonteista, joilla sukupolvet ottavat etäisyyttä edeltäjiinsä. Mutta Herrasmiehiä & Gangstereita ei silti ole musiikkisarja.

Se kääntyy välillä rakkaustarinaksi, välillä abdurdiksi aarrejahdiksi ja kolmannessa jaksossa myös poliittiseksi vakoilijatrilleriksi, joka kuljettaa päähenkilöitä pitkin Eurooppaa.

Kaiken magneettinen keskipiste on silti Morganin veljesten valtava, hämärä ja pölyinen menneen maailman perintöasunto Söderissä, osoitteessa Hornsgatan 29 C.

Herrasmiehiä & Gangstereita Femillä klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat