Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostohelmi enteili uutta aaltoa

Kurjet lentävät voitti Cannesissa Kultaisen palmun 1958.

Radio ja TV
 

Kurjet lentävät Letjat zhuravli Neuvostoliitto 1957 Ohjaus Mihail Kalatozov Pääosissa Tatjana Samoilova, Aleksei Batalov Teema klo 18.00

Neuvostoliittolaisen elokuvan vaiheista löytyy teoksia, joiden elokuvallinen arvo ei ole sidoksissa aikaan ja yhteiskuntaan. Georgialaisen Mihail Kalatozovin Kurjet lentävät on yksi niistä. Se valmistui pian Stalinin kuoltua, niin sanotun suojasään aikaan. Aiheena on toinen maailmansota, jota Kalatozov kuvaa vahvasti eläytyen henkilökohtaisten tragedioiden kautta, ilman sankareita.

Elokuva kertoo Veronikasta ja Boriksesta, jotka rakastuvat juuri ennen Boriksen lähtöä rintamalle. Eron jälkeen alun moderni ilmavuus vaihtuu pelon ja katkeruuden kuviksi. Vastoin sotaelokuvien valtavirtaa Kalatozov korostaa kotirintaman näkökulmaa ja naisen kokemusta.

Kalatozovin elokuva noteerattiin tuoreeltaan myös lännessä, ja se palkittiin 1958 Kultaisella palmulla. Ranskan uuden aallon elokuviin tarttui vaikutteita varsinkin Sergei Urusevskin upeasta kuvauksesta, valoista ja sommittelusta. Erityisen hienoja ovat kohtaukset, joissa Veronika puskee ihmisjoukon läpi.

Neuvostoliitossa uusi aalto tyssäsi, kun suojasää hiipui 1960-luvun aikana.

Veronikaa näyttelee ihana Tatjana Samoilova, jota houkuteltiin Hollywoodiinkin, mutta hän pysyi kotimaassaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat