Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha kotimainen Evakko-elokuva näyttää pakolaisuuden tutut kasvot

Ville Salmisen vuoden 1956 ohjaustyö on täynnä yhtymäkohtia tämän päivän todellisuuteen.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Yle
Pöydän ääressä Nikkasen Ulla (Linda Lampinen) ja Nikkasen Aato (Santeri Karilo). Taustalla heidän tyttärensä Elvi (Aino-Maija Tikkanen, vas.) ja Sirkka (Eila-Kaarina Roine).
Pöydän ääressä Nikkasen Ulla (Linda Lampinen) ja Nikkasen Aato (Santeri Karilo). Taustalla heidän tyttärensä Elvi (Aino-Maija Tikkanen, vas.) ja Sirkka (Eila-Kaarina Roine). Kuva: Yle

Viime kesänä alkanut pakolaistulva on puhuttanut paljon suomalaisia. Ilmi tulleet raiskaustapaukset ovat asian ikävin piirre. Mutta mediassa ja somessa on kauhisteltu muun muassa myös sitä, miten turvapaikanhakijoille ei kelpaa täkäläinen ruoka tai miten he eivät voi olla oikeita pakolaisia, kun heillä on kännykätkin mukana.

Rajat kiinni -mielenosoittajat ovat ilmaisseet selkeästi kantansa oman vieraanvaraisuutensa tasosta. Syyriasta, Irakista ja muualta Lähi-idästä tulevat pakolaiset eivät heidän mielestään ole tervetulleita sotkemaan suomalaista kulttuuria tavoillaan ja käytöksellään.

Ville Salmisen vuonna 1956 valmistunut Evakko osoittaa, miten suhtautuminen pakolaisiin on aina ollut samanlaista – oli kyse sitten vieraista tai oman maan kansalaisista. Unto Seppäsen romaaniin perustuva realistinen elokuva sijoittuu kannaslaiseen Kuultavan kylään, jonka asukkaat joutuvat jättämään kotinsa talvisodan alla.

Elokuvan pääosassa on Nikkasen talon isäntä Aato ( Santeri Karilo ), jonka tehtävänä on johdattaa kyläläiset turvaan Sisä-Suomeen. Karjalaiset pakolaiset lähtevät matkaan ja ottavat mukaansa tärkeimmän omaisuutensa samalla tavalla kuin nykypakolaiset pakkaavat mukaan kännykkänsä.

Sisämaan taloista ja kartanoista evakoille tarjotaan asuinsijoiksi kaikkein huonoimmat ja asuinkelvottomimmat tilat. Ruuaksi tarjotaan kakkosluokan murkinaa, joka ei ole samaa, mihin kotona ollaan totuttu. Tämän päivän pakolaisten tapaan myös evakot ilmaisevat halunsa päästä itse laittamaan ruokansa, jotta siitä heidän mielestään tulisi syömäkelpoista.

”Näkisit millaisia pöperöitä me täällä syödään. Aineet ovat hyvät, mutta ikään kuin tahallaan sotkevat ne, niin et siitä tulee kuin kissanpaskaa”, päivittelee yksi evakoista.

Muutenkin vastaanotto evakoita kohtaan on nuiva. He ovat sotkuisia elukoita, jotka ovat aina tiellä, heistä on vaivaa, ja he ovat syypäitä siihen, että tavaroita häviää. He ovat suomalaisia, mutta eivät tervetulleita edes omassa maassaan.

Salmisen elokuva tulee osuvasti kiteyttäneeksi ihmisluonteen vieraanvaraisuuden. Hyvää mieltä riittää vain omalle perheelle, suvulle, ystäville, ehkä vielä naapureillekin. Mutta lähipiirin ulkopuolella oleville avuntarvitsijoille ei myötätuntoa enää heru.

”Ihminen on samanlainen joka paikassa. Varpailla kun tallaa, niin kiljaisee”, todetaan Evakon keskeisimmässä repliikissä.

Evakko TV1:ssä klo 13.20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat