Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja vallataan, mutta kansalaisten arki jatkuu ennallaan

Tänään alkava Miehitetty on Norjan televisiohistorian kallein sarja.

Radio ja TV
 
Aksel Jermstad
Miehitetty-sarjassa Norjan pääministeri (Henrik Mestad, vas) korvaa fossiiliset polttoaineet ympäristöystävällisellä torium-energialla.
Miehitetty-sarjassa Norjan pääministeri (Henrik Mestad, vas) korvaa fossiiliset polttoaineet ympäristöystävällisellä torium-energialla. Kuva: Aksel Jermstad

Miehitetty Okkupert, Norja 2015 Pääosissa Henrik Mestad, Vegar Hoel, Eldar Skar Alkuperäisidea Jo Nesbø Ohjaus Erik Skjoldbjærg MTV3 klo 21.00

Öljyvaltio Norjan vihreä pääministeri Jesper Berg ( Henrik Mestad ) on päättänyt jäädä historiaan maailmanpelastajana ja aikoo lopettaa maassaan kaikkien ympäristöä saastuttavien polttoaineiden tuotannon.

Valitettavasti pääministeri on ajoittanut siirtymisen alkuaine toriumin hyödyntämiseen mahdollisimman huonosti. Hänen mediatilaisuutensa alla huomattava Eurooppa horjuu energiakriisin partaalla – Arabian niemimaan öljytuotannon lamauttaneiden sisällissotien takia.

Norjan lähitulevaisuuteen sijoittuva kymmenosainen Miehitetty-sarja paljastaakin jo nimessään, mihin tämän merkittävän ympäristöteon yritys johtaa.

Mutta suvereenin valtion odottamattomassa valtaamisessa on odottamatonta se, että arkielämä näyttää jatkuvan Norjassa täysin tavanomaisesti.

Fiktiivisessä sarjassa ei tarvitse tietysti välittää maailmanpoliittisista ja muista realiteeteista, mutta Miehitetyn tekijät eivät pysty perustelemaan pätevästi kansalaisten lähes täydellistä välinpitämättömyyttä.

Pitäisikö uskoa turvallisuuspoliisin arvioon, että tarinan neljänteen jaksoon mennessä Euroopan unionin tukemaa ja Venäjän toteuttamaa miehitystä on noussut vastustamaan vain yksi kansallismielinen vartiosotilas ja yksi viisitoistavuotias blogisti. Kuvitteellisen sarjan tapahtumat tuntuvat vyöryvän irrallaan aivan omalla painollaan, ilman suhdetta kuvitteelliseen ulkomaailmaan.

Miehitetty perustuu rikosromaaneista tunnetun norjalaisen Jo Nesbøn kehitelmään, jota hän tarjosi seitsemän vuotta sitten Norjan Yleisradiolle.

Kymmenosaiseksi ja kahdeksantuntiseksi poliittiseksi trilleriksi Nesbøn idean on jalostanut uusilla kirjoittajilla kuitenkin TV2, Norjan suurin kaupallinen kanava. Ja poikkeuksellisen suurin odotuksin, sillä kymmenen miljoonaa euroa maksanut toiminnallinen trilleri on ilmeisesti Norjan televisiohistorian kallein.

Enimmäkseen Oslossa tapahtuvan Miehitetyn yhdessä pääosassa on tietysti pääministeri Berg, jonka rinnalle nousee aikaa myöten kaksi muuta miestä. Toinen on oslolaisen lehden kärkäs toimittaja Thomas Eriksen ( Vegar Hoel ) ja toinen Bergin epäuskottava henkivartija Hans Martin Djupvik ( Eldar Skar ), joka etenee turvallisuuspoliisin neuvottelijaksi.

Molempien puolisot ovat myöhemmin myös tarinallisilla luottopaikoilla – edellisen puoliso Bente Norum ( Ane Dahl Torp ) omistaa venäläisten miehittäjien suosiman ravintolan ja jälkimmäisen puoliso Hilde Djupvik ( Selome Emnetu ) on nimitetty juuri tuomariksi.

Norjan kansallisteatterissa työskentelevät Miehitetyn keskeiset näyttelijät ovat rooleissaan niin eläytyviä kuin ennustettava käsikirjoitus sallii, mutta välittämiseen perustuvaa jännitystä he eivät pysty luomaan – tyhjästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat